KDYŽ SE CHCE, VŠECHNO JDE

Občané Zimného dolu zaslali koncem měsíce srpna na orlovský městský úřad písemné podání označené jako petice, ve které žádali město o zjednání nápravy ve věci nadměrného hluku pocházejícího z provozovny restaurace „U Štefka“ v Orlové-Městě.

Přestože tento dokument nesplňoval náležitosti petice podle zákona 85/1990 Sb. o právu petičním, bylo toto podání občanů urychleně řešeno jako oznámení, které upozorňuje na nedostatky druhých, narušování občanského soužití a porušování veřejného pořádku. Právní odbor došlé podání posoudil a došel k závěru, že dochází k narušování občanského soužití a veřejného pořádku formou hlasité hudební produkce, shromažďování návštěvníků restaurace před touto restaurací, což často způsobuje neprůjezdnost přilehlé silnice, obtěžování kolemjdoucích vulgarismy či nevhodného vykonávání osobních potřeb.

Přestože k těmto případům byla volána státní a městská policie, efekt jejich zákroků byl krátkodobý, dlouhodobě neúčinný. Právní odbor vyzval k součinnosti všechny dotčené orgány městského úřadu k vyjádření se k danému problému. Počínaje městskou policií přes odbor dopravy, odbor vnitřních věcí a živnostenský úřad, odbor městských financí a školství.

Následně vedení města opakovaně jednalo s občany Zimného dolu na veřejných schůzích s občany, které byly v této lokalitě svolány za účelem vyřešení stížnosti k jejich prospěchu. Poslední setkání za účasti samotného pronajímatele restaurace „U Štefka“ proběhlo s vedením města na městském úřadu koncem září t. r.. Je nutno podotknout, že i zmíněný pronajímatel restaurace měl eminentní zájem na uklidnění vzniklé situace a hledal cesty, jak z problému ven. Po vyhodnocení celé situace se nakonec rozhodl ukončit nájem a tím i provoz restaurace „U Štefka“, v důsledku čehož mají spoluobčané v jejím okolí opět klidnější víkendy. 

Z výše uvedeného vyplývá, že pokud je vůle k dosažení určitého kladného cíle ku prospěchu našich spoluobčanů, lze síly spojit a problémy vyřešit. A pak se dá aplikovat lidové přísloví uvedené v záhlaví článku – „Když se chce, všechno jde“.

Poděkování patří všem, kteří se do řešení této nepříjemné záležitosti zapojili a hledali její řešení.    

Naděžda Kubalová


Datum zveřejnění/aktualizace: 12.10.2022

Zpět na výpis