ORLOVÁ SE ZAPOJILA DO PROJEKTU IP LIFE COALA

V posledních letech začínají změny klimatu negativně ovlivňovat stále širší spektrum lidí, a proto je nutno na tyto negativní dopady efektivně reagovat a řešit je koncepčně na všech úrovních (od lokální až po mezinárodní). Proto Orlová vstoupila jako partner do desetiletého projektu LIFE COALA, který má pomoci dílčích aktivit zvýšit odolnost regionu vůči globální klimatické změně.

Spolu s městem Orlová na projektu spolupracují statutární města Havířov a Karviná. Mezi další partnery se řadí Moravskoslezský kraj, Vysoká škola báňská – Technická univerzita Ostrava, Ministerstvo životního prostředí, Nadace Partnerství, státní podnik DIAMO a krajské agentury MSID, MSIC, MEC. LIFE COALA je od počátku veden jako přeshraniční, proto jsou v projektu zahrnutí také polští partneři Slezské vojvodství a Glówny Instytut Górnictwa z Katovic.

Finanční prostředky získané z EU poslouží pro financování různých aktivit a návrhů projektů, díky kterým bude možno efektivně reagovat na negativní projevy globální klimatické změny, mezi které se řadí např. efekt městského tepelného ostrova.

V Orlové se budou realizovat celkem čtyři aktivity, které se skládají z několika dílčích podaktivit a utváří tak funkční celek:

První aktivita se zaobírá vypracováním adaptační strategie. V srpnu byla podepsána smlouva o dílo se zhotovitelem a práce již probíhají.  Jedná se o strategický dokument, který definuje z hlediska globální klimatické změny zranitelnost a rizika na území Orlové. Díky adaptační strategii mohou být provedeny konkrétní opatření mírnící negativní dopady globální klimatické změny. Součástí adaptační strategie je satelitní scan městské zeleně a půdní vlhkosti. Satelitní scan zeleně poslouží k lepšímu a efektivnějšímu sledování teplotního profilu ulic a střech, identifikaci problémových lokalit z hlediska klimatu a navržení vhodných opatření ke zmírnění negativních klimatických charakteristik. Výstupem bude mapa, kde bude zobrazen aktuální stav zeleně a půdní vlhkosti. V roce 2027 proběhne aktualizace adaptační strategie. Na toto téma probíhá také anketa, kterou můžete vyplnit načtením QR kódu nebo kliknutím na odkaz na konci článku.

Druhá aktivita se zabývá zelení ve městě. Vytvoří se koncepce rozvoje zelené infrastruktury, včetně pilotního systému pravidelné péče o zeleň v Orlové. Jedná se o strategický koncepční dokument, zaměřující se na vymezení potřebných ploch zeleně, řešení funkčně-prostorového uspořádání zeleně v Orlové, zelených střech, tak, aby byly dodrženy podmínky zodpovědného hospodaření s vodou a potřeba snižování negativního efektu tepelného ostrova ve městě. Na základě rozboru zeleně Orlové studie doporučí pravidla pro jednotlivé kategorie, dělení ploch do intenzitních tříd údržby, stanoví rámcové zásady rozvoje a údržby.

Součásti koncepce je provedení analýzy prostorového, funkčního a druhového stavu zeleně, vypracování mapových podkladů – pasportizace, včetně detailních popisů, plánů kácení. Taktéž se určí priority pro další rozvoj modrozelené infrastruktury ve městě včetně vytvoření mapových podkladů.

V návrhové části koncepce se představí návrhy řešení funkčně-prostorového rozložení zeleně v Orlové, včetně zelených střech, aby byly dodrženy podmínky zodpovědného hospodaření s vodou. Budou navrženy pravidla pro jednotlivé kategorie ploch zeleně, následně se rozdělí do tříd údržby, pro které budou stanoveny rámcové zásady péče. Součástí bude etapizace rekonstrukcí, realizací a dalších úprav zeleně s výhledem do roku 2030. Pro subjekty zajišťující péči o modrozelenou infrastrukturu na území Orlové bude vytvořen manuál této péče se stanovením obvyklých postupů. V manuálu budou obsaženy vodní prvky pro zachytávání dešťové vody či její čištění. Modrozelená infrastruktura spolu se zelenými prvky zvýší kvalitu půdy a stav podzemní vody, omezí znečištění ovzduší a erozi, ušetří energie, omezí přehřívání či zmírní riziko přívalových dešťů. Mezi modrozelenou infrastrukturu se řadí např. zelené střechy nebo zelené stěny, které zvyšují energetickou efektivnost staveb. Slouží jako přírodní chlazení, podporují zadržování vody a také jako estetický prvek.

Myslí se také na zadržení vody v krajině, proto je navržena malá vodní nádrž. Jedná se o pilotní projekt, který zahrnuje zpracování projektové dokumentace a následné vybudování malé vodní nádrže. V případě dlouhodobých srážek zadrží vodu v krajině, tak, aby nedocházelo ke škodám na majetku, zároveň díky zadržené vodě dojde k zlepšení topoklimatu. Součástí této aktivity je také vypracování informačního materiálu, zabývajícího se významem retence dešťových vod v Orlové.

Poslední aktivita se zabývá vytvoření sítě autonomních senzorů, která umožní v reálném čase sledovat meteorologické jevy na území města (vlhkost, tlak, teplota, kvalita ovzduší, nasycenost půdy vodou). Tato získána data z měření budou prezentována pro veřejnost v nově vzniklém mapovém portálu města, ze kterého si je budou moci zájemci stáhnout, případně prohlédnout. Dále mohou být využita pro různé časoprostorové analýzy vztažené na území Orlové. Mimo sběr a analýzu budou data využita také např. pro lepší a efektivnější péči o městskou zeleň nebo upozorňování na atypické situace ovzduší. V rámci této aktivity také vznikne informační materiál o měřicím systému.

Součástí projektu je dotazník, který byl vytvořen proto, abychom zjistili váš názor na tuto problematiku. Dotazník naleznete načtením QR kódu nebo kliknutím zde.

Projekt IP LIFE for Coal Mining Landscape Adaptation (akrynom LIFE-IP COALA), č. LIFE20 IPC/CZ/000004 je spolufinancován z EU prostřednictvím programu LIFE.


Datum zveřejnění/aktualizace: 3.10.2022

Zpět na výpis