„NA MISTROVSTVÍ EVROPY TO SICE NECINKLO, ALE ODNÁŠÍM SI SPOUSTU ZKUŠENOSTÍ,“ ŘÍKÁ PETR CÍVELA

zleva: Petr Cívela (18. místo), Tomáš Řenč (7. místo), Lukáš Kočař (9. místo)

Od posledního triatlonového závodu v Česku uběhly 2 týdny. Po měsíčním výpadku, způsobeném zlomeným žebrem, se Petr Cívela v tréninku zaměřil na úplné základy. Na Mistrovství Evropy v dlouhém triatlonu do nizozemského Almere tedy odjížděl s očekáváním zisku nových zkušeností. Jak sám říká: „Spíš než na to, abych bojoval o nějaké dobré umístění, šlo spíš o to, se ctí dokončit.“ Zároveň se jednalo o teprve druhou Ironman distanci v Petrově životě.

ELITE kategorie mužů startovala jako úplně první. Do vody byli voláni podle startovních čísel. „Po několika stovkách metrů plavání jsem se zapracoval do čtyřčlenné skupinky, se kterou jsem v pohodě doplaval do prvního depa,“ říká Petr. V depu se Petr přezouval a vyrazil na další část závodu, tentokrát na kole.

„Začátek probíhal za silného deště. I přes proti mlžící ochranu se mi také mlžil štít na helmě, takže jsem prvních cca 15 minut cyklistiky příliš mnoho neviděl. Kvůli tomu jsem projel rovně 2 zatáčky, ale možná i proto, že dobrovolník, který v zatáčce stál, se namísto ukazování cesty díval do mobilu. Prvních 90 kilometrů jsem absolvoval zcela sám,“ uvádí Petr.

Po prvním ze dvou okruhů dojel nizozemského závodníka, který se však trápil a brzy odpadl. Poté Petr dojel vítěze letošního Moraviamana, Poláka Macieje Chmuru. „Na posledních kilometrech cyklistiky se mi Maciejovi povedlo trochu ujet, takže jsem na závěrečný maraton vyrážel těsně před ním,“ říká radostně Cívela.

„Na začátku běhu jsem se cítil skvěle, takže jsem první čtyři kilometry běžel neudržitelným tempem. Trochu jsem to přepálil. Do cíle jsem se dostal v čase 8:42:17, což je jenom o 5 minut horší než na MČR Moraviaman v Otrokovicích. Mile mě však překvapil běžecký čas maratonu 3:02:17, tedy o 3 minuty lepší než na Moraviamanu. A to i s přestávkou na záchod,“ směje se Petr.

Podél celé běžecké trati byla spousta fanoušků, kteří závodníky hnali dopředu. „Byla to velká motivace a velmi jsem si to užil, protože v Česku tolik fanoušků bohužel není,“ vysvětluje svůj výkon Cívela.

Celý závod vnímá i přes nevýrazný výsledek celkem pozitivně, dal mu spoustu zkušeností. „Vše také bylo mnohem lehčí díky společné cestě s Tomášem Řenčem a jeho rodiči. Příští rok se bude v Almere nejspíš konat mistrovství světa, na které povede cesta opět skrze výkon a umístění na MČR v dlouhém triatlonu. Bude to tedy hlavní cíl na příští sezónu,“ uzavírá letošní rok Petr Cívela.

Petr se na Mistrovství Evropy v kategorii ELITE umístil na 18. místě.


Datum zveřejnění/aktualizace: 28.9.2022

Zpět na výpis