ORLOVSKÝ DŮM DĚTÍ A MLÁDEŽE PROŠEL ROZSÁHLOU REKONSTRUKCÍ

Dům dětí a mládeže v Orlové prošel v posledních měsících rozsáhlou rekonstrukcí a se začátkem školního roku se děti dočkaly pěkného, moderního a funkčního prostředí.

V minulých dnech byly v domě dětí a mládeže ukončeny stavební práce, které začaly v polovině léta uplynulého roku. V rámci stavby „Realizace energetických úspor – Dům dětí a mládeže čp. 958“ bylo provedeno zateplení střech i obvodového pláště tvořeného zdivem. Stávající fasáda tvořená boletickými panely byla nahrazena novým lehkým obvodovým pláštěm s finální povrchovou úpravou tvořenou fasádními plechovými kazetami. Samozřejmě nová jsou také všechna okna, dveře i střešní světlíky. Dle statického posudku se v průběhu stavby v divadelním sále vyskytla potřeba zesílení stávajících vazníků. Stav původních nosníků si totiž vyžádal okamžité uzavření sálu a zákaz vstupu do sálu i na střechu, což zkomplikovalo a zdrželo probíhající rekonstrukci. Zásah do střešních konstrukcí sálu si vyžádal také kompletní výměnu podhledů.  

Na novou fasádu budovy Domu dětí a mládeže v Orlové se vrátil i původní reliéf, který zrestauroval akademický sochař Marek Pražák. Přesto, že šlo o dílo poměrně zachovalé, které bylo na fasádě bez údržby bezmála 32 let, bylo působením povětrnostních vlivů i chemie z ovzduší poškozeno zejména korozí kostry a rozpadem materiálu.

Autorem tohoto výrazného díla pod názvem Společenská revolučnost, které je pamětí místa a doby, je akademický malíř Jaroslav Kapec, známá a výrazná osobnost přesahující Moravskoslezský region. S architektonickým řešením přišel projektant DDM architekt Blažej Heiser. Mimo jiné projektoval i sídliště v Orlové-Lutyni.

Reliéf je vytvořen z aluminia a z ušlechtilého materiálu, zvláště jeho sendvičové části jsou pojednány v neobvykle silné aluminiové hmotě s tloušťkou 10 mm a vrstvené přes sebe i ve třech vrstvách. Na vybraných částech je použitá vzácná technologie roztavovaného aluminia plamenem v ploše, čímž je docílena jedinečná struktura. Dílo je odborníky považováno za velmi hodnotné.

Na temně šedé fasádě Domu dětí a mládeže v Orlové působí zrestaurovaný reliéf opravdu krásně a monumentálně. Město opět prokázalo, že si váží uměleckých hodnot vzniklých ve zdejším regionu. Celkově fasády domu dětí a přilehlé základní školy tvoří nyní jeden estetický celek.

„Máme z toho obrovskou radost. Léta nás trápilo zatékání do objektu a pořádně nešla zavřít či vůbec otevřít okna … Teď už by mělo být všechno v pořádku, dům dětí má i pěkný a hlavně teplý kabát, takže nám už nehrozí, že tu v zimě bude nepříjemně chladno. Hned v den slavnostního otevření budovy jsme pozvali veřejnost na Den otevřených dveří a zorganizovali akci Kroužkobraní, čímž jsme všem dali na vědomí, že jsme tady a v plné parádě,“ zdůraznila ředitelka DDM Jana Šertlerová.

Náklady celé rekonstrukce jsou bezmála 47 mil. Kč, z čehož dotace na úspory energií z Operačního programu Životní prostředí tvoří 8,5 mil Kč. Jednalo se o jednu z nejkomplikovanějších staveb v posledních dvou letech, kdy při každém odkrytí konstrukcí čekalo na stavební firmu nějaké nové překvapení.

Třešničkou na dortu této rekonstrukce by do konce tohoto roku mohla být výměna sedadel a koberců v divadelním sále, kterou dotačně podpořil Moravskoslezský kraj v plné výši 2,5 mil Kč. 

 


Datum zveřejnění/aktualizace: 16.9.2022

Zpět na výpis