SLOVENŠTÍ SPOLUŽÁCI VYRAZILI ZA POZNÁNÍM

V úterý 13. září Orlovou navštívil přeshraniční partner, kterým je Občianske združenie pre trvaloudržateľný rozvoj regiónov - PROGRESSUS SLOVAKIA a Základní škola Zubrohlava.

V rámci návštěvy Orlové na spolužáky ze Slovenska čekala prohlídka nové naučné stezky společně se slovenskou průvodkyní paní Mikušákovou. Na procházce děti doprovodil a výklad obohatil starosta Orlové Mgr. Miroslav Chlubna. Starosta měl pro děti připravené záludné otázky a za správnou odpověď nechyběla sladká odměna.

Naučnou stezku procházeli také velmi zvídaví žáci 5. a 6. třídy Základní školy Ke Studánce. Na jejich cestě je doprovázel průvodce doc. Ing. Jiří Kupka, Ph.D., který si okamžitě získal jejich pozornost. K jeho výkladu nechyběly ani názorné ukázky, co všechno je v přírodě například k jídlu. K této skupince se připojil místostarosta Miroslav Koláček a místostarostka Bc. Naděžda Kubalová.

Poté všechny čekal společný oběd, kde si sdělovali své dojmy a zážitky. Na závěr na slovenské žáky čekala paní Vítová, která děti provedla Zámeckým parkem. Slovenské spolužáky ještě ten den čekala cesta domů, a proto na všechny čekal balíček plný dobrot.

Město získalo finanční příspěvek z fondu malých projektů z programu Interreg V-A Slovenská republika - Česká republika na projekt "Společně poznáváme přírodu".

Tento finanční příspěvek přispěl k vybudování části naučné stezky, která je ve městě nově otevřena. Stezka vede od zimního stadionu k ulici k Zimovůdce a dále po pěšinách lesem Krajčok až k ulici Rajčula. Dále pokračuje po ulici Lidická až do Zámeckého parku. Součástí stezky jsou naučné tabule, které obsahují informace o přírodních a historických zajímavostech města.

Celkové náklady projektu dle žádosti o dotaci činí 13 505 EUR z toho dotace ve výši 11 479,25 EUR.

Celou fotogalerii naleznete zde.


Datum zveřejnění/aktualizace: 15.9.2022

Zpět na výpis