ORLOVANÉ SE KONEČNĚ DOČKALI NOVÉHO CENTRA MĚSTA

Po všech peripetiích, které provázely výstavbu nového centra Orlové-Lutyně od jejího začátku, se stavba konečně dostala do finále a Orlované se 9. září 2022 dočkali jejího slavnostního otevření.

Projekt pod názvem Humanizace a revitalizace centra Orlové-Lutyně je realizací nového komplexního architektonicko-urbanistického řešení centra města. Řešení bylo zpracováno s důrazem na zkvalitnění prostředí, napojení centra města na relaxační zónu a doplnění volného prostoru novou stavbou, která odděluje rušnou Masarykovu třídu od náměstí. 

K myšlence vybudovat nové centrum města v Orlové-Lutyni se přikláněli zastupitelé Orlové již před rokem 2006. Orlová je bývalým hornickým městem a její poddolování a následné důlní vlivy přinutily obyvatele opustit historické jádro města a přestěhovat se do nově budovaných sídlišť v Orlové-Lutyni. Město tedy mělo náměstí v lokalitě, kde zůstalo minimum obyvatel, zatímco v Orlové-Lutyni, kam se lidé přesunuli, sloužil jako náměstí betonový plácek mezi Priorem a budovou městského úřadu.

V té době město požádalo o dotaci z Mezirezortní komise pro řešení revitalizace Moravskoslezského kraje, a ta projekt města schválila. V tu chvíli odstartovala obrovská snaha města o vybudování nového centra Orlové.

V roce 2008 byly občanům v Domě kultury města Orlové představeny čtyři návrhy budoucího vzhledu náměstí. Návrhy vytvořili studenti architektury ze švýcarského partnerského města Illnau-Effretikon spolu s brněnskými architekty. Obyvatelé tak hlasovali o tom, jak by mělo budoucí náměstí vypadat. Tehdy padla myšlenka o „uzavření“ náměstí ze strany rušné Masarykovy třídy polyfunkčním domem, v jehož přízemí by vznikl prostor pro cukrárnu, kavárnu a s posezením na náměstí.

Až v roce 2011 se městu podařilo získat přislíbených, více než 200 miliónů korun od státu na zahlazování důlních škod. Šlo o vůbec největší investici města v posledním čtvrtstoletí.

Z výběrového řízení vyšel zhotovitel a v roce 2016 se uskutečnilo položení základního kamene stavby. Stavba začala a záhy byla přerušena, protože archeologové objevili cestu o šířce 3 metry, která souvisela s dávnou minulostí.

O další problémy se postaral zhotovitel, který odmítl dokončit stavbu bez požadovaného navýšení financí, došlo k podpisu Dohody o ukončení stavby, vyhlášení nového výběrového řízení a ve finále k zakonzervování stavby. Až v létě roku 2020 se s novým vítězem veřejné zakázky vrátila na staveniště stavební technika.

V polyfunkčním domě se nachází celkem 15 bytů a 5 nebytových prostor určených k podnikání. Orlované si sami v anketě vybrali, co by v těchto nebytových prostorách chtěli mít. Největší nebytový prostor je určen pro kavárnu a cukrárnu, další pro pekařství, knihkupectví a dárkovou galerii, květinářství a dekorace. Nejmenší nebytový prostor bude využit podle nabídek účastníků. Ke každému nebytovému prostoru je vyčleněno jedno parkovací místo.  

Podzemní garáže mají kapacitu 92 parkovacích míst. Část z nich bude sloužit nájemníkům bytů a nebytových prostorů, další místa budou určená návštěvníkům centra města a část parkovacích stání bude vyhrazena k dlouhodobému pronájmu.

„Mám obrovskou radost, že se Orlované konečně dočkali pěkného a moderního centra města. Byla to dlouhá a složitá cesta, plná problémů a komplikací, ale výsledek stojí zato. Věřím, že se lidem bude náměstí líbit a budou si užívat pěkného a příjemného prostředí,“ uvedl starosta Orlové Miroslav Chlubna.

Celkové náklady projektu Humanizace a revitalizace centra města Orlová se od svého začátku vyšplhaly na částku téměř 428 milionů korun. Z toho Ministerstvo financí ČR uhradilo 276 milionů korun a město Orlová částku ve výši 152 milionů korun.


Na tomto projektu se podílely firmy:

  • Sdružení firem VW Wachal, a.s. a VHS CZ, s.r.o. (YUCON CZ, s.r.o.)
  • Architekti – Atelier RAW s.r.o.
  • Projektanti: Hutní projekt Ostrava, a.s., PPS Kania s.r.o.
  • Technický dozor investora: INKOS – Ostrava, a.s.
  • Supervize: Ing. Andrej Santarius, Ph.D., MBA
  • V I. etapě: Sdružení firem KR Ostrava, a.s. a STAMONT – Pozemní stavitelství, s.r.o.

Celou fotogalerii najdete zde.


Datum zveřejnění/aktualizace: 9.9.2022

Zpět na výpis