ORLOVSKÝ IRONMAN ZPĚT V AKCI

Po šesti týdnech od zlomeniny žebra se Petr Cívela postavil na start posledního kola Českého poháru v dlouhém triatlonu ve Žďáře nad Sázavou.

„Vzhledem k předchozím skvělým výsledkům (Pálavarace 3. místo a Moraviaman 3. místo) byla pořád šance na 3. místo celkově v ČP. A to jsem si nemohl nechat ujít, mým maximem bylo dosud celkové 6. místo,“ říká odhodlaně Cívela.

Trať ve Žďáru nad Sázavou je však velmi těžká, 1900 metrů plavání ve dvou okruzích, 90 kilometrů cyklistiky s převýšením 1100 metrů a běžecký půlmaraton je také velmi kopcovitý.

Voda v Pilské nádrži měla v den závodu kolem 22 stupňů, takže závodníkům byly povoleny neopreny. „Na start jsem se až příliš sebevědomě postavil dopředu mezi favority závodu, což asi byla chyba. Co totiž následovalo po startu, byla ta největší mela, jakou jsem kdy v triatlonu zažil. Po první bójce jsem poznal, že plavu vedle matadora českého triatlonu Petra Vabrouška a zmocnila se mě panika. Pokoušel jsem se zůstat v klidu, ale nemohl jsem vůbec chytit rytmus. Když jsem po hrozivých 30 minutách vylézal z vody, byla ztráta opravdu vysoká, ale nevzdával jsem to. Po trochu pomalejší výměně neoprenu za kolo, jsem nasedl a dojížděl Vabra, který byl rychlejší. Po dojetí jsem ho okamžitě vystřídal a vyjel jsem první prudší kopeček. Hned poté mě však Vabr předjel a já nebyl schopný akceptovat jeho tempo. Od té doby jsem věděl, že mě čeká opravdu dlouhý a bolestivý den. Zároveň jsem ale věděl, že nesmím nic vzdát a jet to, na co mám,“ říká orlovský triatlonista.

Petra postupně dojelo několik dalších závodníků, kteří mu ujížděli především do kopců. Ztrátu pak doháněl ve sjezdech. V depu se nakonec přezul do běžeckých bot a vyrazil na závěrečný půlmaraton. Díky své mamince, která mu byla po celou dobu závodu oporou, a která mu během běhu dodávala výživu v běžeckých lahvičkách, závod dokončil.

„Ve druhém okruhu mě doběhl o kolo jednoznačný vítěz Tomáš Řenč a vyměnil jsem s ním pár slov. Dokonce kvůli mě i trochu zpomalil. Tomáš je holt charakter,“ uznává Cívela.

V cíli nakonec na Tomáše ztratil 32 minut a bylo z toho závěrečné 12. místo. „Byl jsem však rád, že to mám za sebou. Je to ve velkém kontrastu s rokem 2019, kdy jsem na Pilmanu zajel v rámci MČR 3. místo a na vítězného Tomáše jsem ztratil něco přes 6 minut,“ konstatuje Petr Cívela.

Jak sám Petr dodává, útěchou mu bylo 3. místo ve věkové kategorii a nakonec i krásné a nečekané 3. místo v celkovém umístění Českého poháru.

Ve čtvrtek 8. září odjíždí do nizozemského Almere na Mistrovství Evropy v dlouhém triatlonu, které se koná 10. září. „Mám společnou cestu s Tomášem Řenčem, za což jsem neskutečně rád. Mimo to, že je to charakterní borec, tak je to také velmi zkušený a úspěšný závodník na dlouhých tratích. Závod v Almere již velmi dobře zná. Cestu nám navíc odřídí Tomášovi rodiče, za což jim předem strašně děkuju. Zároveň chci velmi poděkovat městu Orlové za finanční podporu, kterou mi poskytlo,“ dodává Cívela.

Pro Petra Cívelu to bude první zahraniční start v kariéře a my mu moc držíme palce!


Datum zveřejnění/aktualizace: 9.9.2022

Zpět na výpis