PROJEKT „NAHORU, DOLŮ“ PŘINESL HANDICAPOVANÝM DĚTEM VELKOU RADOST

Na Základní škole Slezská 200 v Orlové-Porubě se vzdělávají žáci se zdravotním postižením a speciálními vzdělávacími potřebami. Škola měla vybudovaný bezbariérový vstup a k překonávání pater žáci používali plošinu, která již dávno nesplňovala požadavky bezpečnosti. Byla již značně opotřebovaná, docházelo k častým závadám a dle posouzení odborné firmy hrozilo z důvodu častého používání nebezpečí úrazu. Dalším problémem bylo, že vedla pouze do prvního patra školy.

Město se tedy rozhodlo situaci řešit a pořídit novou, šikmou schodišťovou plošinu s jízdou do zatáčky, která nově umožní bezbariérový přístup až do druhého patra školy. Žáci tak získali plně automatizované zařízení, vybavené potřebnými funkcemi, tlačítkem nouzového signálu pro přivolání obsluhy v případě poruchy, včetně možnosti uzamykání.

Děti tedy získaly novou a bezpečnou schodišťovou plošinu a nadcházející školní rok zahájí výrazně pohodlněji. Jsou jim přizpůsobeny třídy se speciálními, výškově nastavitelnými lavicemi a kompenzačními pomůckami. Žáci mají k dispozici relaxační místnosti, cvičnou kuchyňku, počítačovou učebnu a tělocvičnu. V areálu školy se nachází multifunkční sportovní hřiště. Téměř všichni žáci se vzdělávají podle individuálních vzdělávacích plánů. Výchovu a vzdělávání zajišťují speciální pedagogové a asistenti pedagogů.

Cílem města je spokojený aktivní žák, kterému pomáhá rozvíjet jeho silné stránky i přes fyzický handicap. Nová plošina umožní těmto žákům překonávat překážky a aktivně se účastnit výuky i v odborných učebnách a prostorech školy, které nejsou bezbariérové. Této cílové skupině bude umožněno nejen začlenění se do výuky a do kolektivu mobilních spolužáků, ale v budoucnu také lepší orientaci ve společnosti.

Náklady na realizaci tohoto projektu, který nesl název: „Nahoru, dolů“ – nákup a instalace schodišťové plošiny v ZŠ Slezská 200, činily 544 500 korun. Nadace OKD přispěla částkou 100 tisíc korun, za což jí patří velké poděkování.


Datum zveřejnění/aktualizace: 16.8.2022

Zpět na výpis