ORLOVÁ BUDE MÍT SVÉHO IRON MANA NA MISTROVSTVÍ EVROPY

Petr Cívela se díky Divoké kartě z mistrovství České republiky dostal na mistrovství Evropy v dlouhém triatlonu, který se uskuteční 10. září v nizozemském Amsterdamu.

Dlouhý triatlon, také známý pod názvem Ironman, se skládá ze tří disciplín. Plavání na 3,8 kilometrů, jízda na kole v délce 180 kilometrů a běžecký maraton 42,2 kilometrů.

„Jsem rodilý ostravák. Nicméně jsem 18 let žil v Dolní Lutyni a v 9 letech jsem začal chodit do orlovského plaveckého klubu, kde mě naučili plavat kraul,“ říká třicetiletý Petr Cívela.

Petr má za sebou mistrovství České republiky (Moraviaman 2022), které proběhlo v Otrokovicích, a na kterém se v celkovém pořadí umístil na třetím místě, ale mezi Čechy byl na krásném druhém místě. 

„Moraviaman byl můj první a zatím jediný Ironman, takže můj osobní rekord je z tohoto závodu a je nějakých 8h 37m. Nicméně dosažené časy podle mě v tomto sportu nehrají tak velkou roli, důležité je vždy umístění,“ uvádí Petr Cívela.

Plavání trénuje v orlovském Relax centru, kde se i regeneruje. Venku nejčastěji plave na Karvinském moři, někdy na Těrlické přehradě. Na kole jezdí do práce, ale také v Beskydech nebo Jeseníkách. Klíčové tréninky jezdí o víkendu okolo továrny Hyundai v Nošovicích na 5,5 kilometrovém okruhu.

„V minulosti mě již 2x při tréninku srazil nepozorný řidič, takže opravdu "rychlé" tréninky raději jezdím v Nošovicích. Od této sezóny jsem také začal svítit i ve dne, a to vepředu i vzadu. Navíc vozím cyklistický radar, který mě upozorní na přibližující auta zezadu a zároveň zesíleným blikáním upozorní řidiče,“ dodává Cívela.

Jak sám říká, běhá, kde se dá, ale nejčastěji ho můžeme potkat podél Olše směrem na soutok s Odrou. Karvinské moře mu slouží nejen při tréninku ve vodě, ale také na suchu. „Intervalové tréninky se skvěle běhají na nově postaveném asfaltovém okruhu okolo Karvinského moře,“ dodává Petr.

A pokud zrovna netrénuje někde v přírodě, můžeme Petra potkat v orlovském fitness centru Šembi.

Zranění se však nevyhýbá ani sportovcům. „Jsem tři týdny po zlomenině žebra a jsem poměrně pesimistický, protože se to nehojí tak rychle, jak jsem očekával. Tomu odpovídá tréninkový výpadek a nejistota na další dny a možná i týdny v tom, jak budu nebo nebudu schopný trénovat. Bohužel začíná být ve hře i varianta, že nikam nepojedu a po doléčení se budu připravovat na další sezónu. Mistrovství Evropy má být můj vůbec první zahraniční start, ale nechci tam jet a udělat výkonem i výsledkem totální ostudu,“ říká pokorně Petr.

Věříme, že se zranění bude hojit co nejlépe a mistrovský závod se nakonec povede.

Všichni držíme palce a přejeme hodně štěstí!


Datum zveřejnění/aktualizace: 8.8.2022

Zpět na výpis