ŠACHY JSOU BITVA S OTEVŘENÝM HLEDÍM

Od pondělka do pátku probíhá i historicky první ročník příměstského šachového tábora v Orlové-Lutyni. Každé ráno se před klubovnou SK Slavia Orlová schází sedm dětí, které se těší, až se usadí nad šachovnicí, a pod vedením vedoucího tábora a trenéra Tomáše Ročka, se pustí do hry. Třeba zrovna z nich vyrostou takové hvězdy, jako byl Garri Gasparov či Magnus Carlsen.

Hned zkraje týdne mezi malé šachisty zavítal i místostarosta Miroslav Koláček. Dětem přinesl hromadu sladkostí a zajímal se o plánovaný průběh tábora. Pozorně si vyslechl trenéra a potěšila ho slova dětí, které prohlásily, že je tábor baví a šachy jsou fajn. Chlapci se chlubili tím, že šachy hrají i doma a těší se, až po skončení tábora porazí tatínka či dědečka.

„Snažím se děti seznámit i s historií šachu. Tento krásný sport vznikl před 2 tisíci lety v Indii, a podle přesných světových pravidel se hraje neuvěřitelných 700 let. Děti se tedy učí pravidla, postavení a hodnotu figur, jejich rozdělení na šachovnici… Hned první den jsme sehráli bleskový turnaj na pět minut, od druhého do čtvrtého dne je to velký turnaj se zápisem, mezitím nechybí nejrůznější rébusy na přemýšlení nebo kondiční šachy s rychlým přesunem,“ popisuje program tábora Tomáš Roček, který tuto královskou hru učí děti v mateřských i základních školách.

Součástí táborového programu jsou i vycházky do přírody, na místní sportoviště, nejrůznější hry a samozřejmě oběd, na který chodí to místní Slavie. Všichni se shodli, že jim tam moc chutná. Po obědě pokračuje procvičování mozkových závitů v podobě dalšího souboje.

V pátek vyhodnotíme všechny turnaje a děti se mohou těšit na medaile, ten nejlepší na pohár a v neposlední řadě všichni na sladkosti,“ usmívá se Tomáš Roček a dodává: „Dětem už se věnuju dlouhá léta. Na samotném počátku to byly moje děti. Mám dvojčata a od tří let jsem je učil hrát šachy. Ve čtyřech letech byli skvělí a s přehledem poráželi soupeře. V průběhu let se stali mistry Moravy a Slezska, bojovali na Mistrovstvích České republiky v Mostě a Klatovech. Měl jsem, a vlastně stále mám z nich velkou radost. Dnes už je Matyášovi a Lukášovi patnáct pryč a šachy jsou stále jejich velký koníček.“  

Děti se na tomto neobvyklém táboře díky šachům naučí logice, soustředění, trpělivosti a kázni. V neposlední řadě pochopí i takový pojem, jako je časová jednotka. „Jsme moc rádi, že se rodiče rozhodli přihlásit své děti na náš tábor. Mezi sedmičkou účastníků jsou dva členové šachového oddílu a dalších pět dětí už přišlo s šachy do kontaktu. Chápeme, že šachy nejsou tak atraktivní jako fotbal či hokej, ale budeme moc rádi, když si šachové figurky získají srdce těchto dětí. Má to velký význam pro rozvoj jejich osobnosti,“ podotýká šachista Tomáš Roček.


Datum zveřejnění/aktualizace: 20.7.2022

Zpět na výpis