BENE DEN NABÍDL BOHATÝ CELODENNÍ PROGRAM

V neděli 17. července se konala akce nesoucí název BENE den. U zrodu Orlové stáli Benediktini, a na jejich počest program POHO2030 společně s farností Orlová a zástupci Opactwo Benedyktynów w Tyńcu přichystali bohatý celodenní program.

Dopoledne se v římskokatolickém kostele Narození Panny Marie konala mše, kterou vedl Jáchym Jaroslav Šimek, bývalý opat Kanonie premonstrátů v Želivi. Benediktinské opatství v Týnci u Krakova zastupoval otec Szymon Hiżycki. Následně proběhla exkurze v oblasti pohornické krajiny, kdy účastníci navštívili například šikmý kostel sv. Petra z Alkantary nebo bývalý důl Gabriela.

Zhruba kolem 15 hodiny začala na historické radnici na Starém náměstí debata o možné budoucí spolupráci historických center Benediktinů. Mezi hlavní témata debaty patřila obnova, rozvoj a také transformace krajiny. Projekty a myšlenky prezentoval Wiktor Mrzyglod, předseda Nadace Chránit dobro, Jan Školník z Agentury pro rozvoj Broumovska a Jiří Staš, projektový manažer POHO2030. „Cílem dnešního dne je vytvořit zázemí pro případnou budoucí spolupráci. Můžeme nabídnout nové technologie, které podporují obnovu a udržitelnost. Snažíme se ukázat mladým lidem, že je možné podnikat v pohornické oblasti,“ uvedl Jiří Staš.

Na závěr dne se v římskokatolickém kostele rozezněly varhanní tóny, které přilákaly jak účastníky BENE dne, tak občany Orlové.  


Datum zveřejnění/aktualizace: 20.7.2022

Zpět na výpis