TAJUPLNÝ SVĚT PODIVUHODNÝCH HER JIŘÍHO ŠEBESTY JE K VIDĚNÍ V DOMĚ KULTURY

Do konce července můžete s dětmi zavítat do výstavní síně Domu kultury města Orlové na výstavu pod názvem TAJUPLNÝ SVĚT PODIVUHODNÝCH HER JIŘÍHO ŠEBESTY. Autor nabízí nezapomenutelný zážitek, který zamotá hlavu fantaskními příběhy.

Návštěvníci poznají zrakem a hmatem novou dimenzi her a zábavného světa,“ prozrazuje autor her Jiří Šebesta, který svou první hru vytvořil už jako dítě v sedmi letech. „Byl to jakýsi koš z kartónu, který byl multifunkční. Krom prostoru na odpadky se z jedné strany stal i terčem na šipky. Na spodní části bylo víko, vedoucí k tajnému deníku. Díky lepicí pásce koš vydržel pár týdnů. Další tvoření už bylo zaměřené na deskové hry, spíše jen trasy tvořené políčky, bez zápletek a jiných zajímavostí. Postupem času se začaly tyto dvě záležitosti kombinovat,“ vzpomíná na své začátky Jiří Šebesta.

Po třinácti letech vznikla jeho první větší hra. Byla ze dřeva a nesla název Gofixón I. Napadl ho příběh, vymyslel herní mapu a pravidla. Rohy démona tvoří slepičí drápky a dodávají mu vizáž, která působí pekelně. Hra je určena pro čtyři hráče. Dnes už má autor na svém kontě více než šedesát netradičních her. „Každá hra je jiná. Před čtyřmi lety jsem zkoušel vyrábět i sofistikované hry s pravidly na sedmi stranách. Hrál jsem je s přáteli, bylo to hodně zajímavé, ale přece jen pro běžnou zábavu trošku složité. Velké hry sice všechny zaujmou, ale málokomu se chce číst pravidla,“ popisuje autor.

Soustředí se i na jednodušší hry pro děti v mateřských školách. „Pro tříleté děti je určena hra s panáčkem. To s přehledem zvládá i moje dcera a ráda hru bere do školky. Když ji přinesla poprvé, učitelka byla nadšená s tím, že podporuje vývoj motoriky,“ usmívá se třicetiletý chlapík, který je vyučeným opravářem zemědělských strojů a už třetím rokem se svým Tajuplným světem podivuhodných her brázdí města a obce v širokém regionu a seznamuje zejména děti s hrami, které jsou zajímavé na první pohled.


Datum zveřejnění/aktualizace: 13.7.2022

Zpět na výpis