MUDR. IWANUSZKOVÁ ROZŠÍŘÍ LÉKAŘSKOU PRAXI O DVĚ MLADÉ LÉKAŘKY

Vypadá to, že už dávno jsou pryč doby, kdy jsme všichni měli svého zubaře, dětského lékaře či alergologa. Věděli jsme, že když se náš lékař odstěhuje nebo odejde do důchodu, automaticky přijde na jeho místo jiný a všechno bude v pořádku. Jenže, doba se změnila…

Město Orlová se dlouhodobě potýká s nedostatkem lékařů právě z oboru pediatrie, stomatologie a v poslední době i alergologie. „Marně jsme vyhlašovali výběrová řízení, hledali pomoc u zdravotních pojišťoven, snažili se oslovit studenty medicíny, stejně jako stávající orlovské lékaře s prosbou, zda oni sami někoho neznají, kdo by chtěl léčit naše orlovské občany. Volání bylo zbytečné. Nikdo město zpětně nekontaktoval, přestože jsme nabízeli benefity,“ popisuje snahu o zajištění lékařů místostarostka Bc. Naděžda Kubalová.

Mezitím město inzerovalo, společné cesty hledal i Svazek měst a obcí okresu Karviná, kde se zase angažoval starosta Mgr. Miroslav Chlubna.

Přes všechny výše uvedené kroky nikdo z řad lékařů neprojevil zájem. Až se koncem května stal malý zázrak. Město oslovila MUDr. Joanna Iwanuszková z Ambulance Ratolest pro děti a dorost v Orlové. Zareagovala na dlouhodobý nedostatek lékařů a na skutečnost, že někteří z nich už jsou dávno v důchodovém věku a rozhodli se do konce roku svou praxi ukončit.

MUDr. Joanna Iwanuszková je atestovanou lékařkou v oboru pediatrie a je si vědoma dlouhodobé neudržitelnosti. Léta provozuji lékařskou praxi v Orlové a rozhodla jsem se tuto neutěšenou situaci řešit alespoň dílčím způsobem. Na základě dobrých osobních i pracovních vztahů mezi lékaři jsem se pokusila rozšířit svou lékařskou praxi s pomocí dvou kolegyň. Jedna by pracovala čtyři hodiny a druhá osm hodin týdně,“ vysvětluje MUDr. Iwanuszková a dodává: „Vzhledem k tomu, že rozšíření praxe s sebou nese náklady v podobě dovybavení druhé ordinace, ze začátku doplatek na mzdy lékařek a vyplacení i určitého motivačního příspěvku, požádala jsem město o finanční dar.“

„Zastupitelé považovali tuto nabídku na rozšíření zdravotnické praxe za přínosnou, a tak pro tento účel poskytli jednorázový příspěvek formou daru ve výši 390 tisíc Kč. MUDr. Iwanuszková tak bude schopna nabídnout a garantovat na částečný úvazek práci dvou mladých lékařek pod dozorem atestované lékařky po dobu minimálně pěti let. Obě ženy by měly nastoupit na začátku školního roku,“ zdůraznil starosta Miroslav Chlubna. Nutno zdůraznit, že je pravděpodobné, že by se úvazek mladých lékařek mohl ještě navýšit.

S potěšením jsem přivítal aktivitu doktorky Iwanuszkové. Přestože ten úvazek nových lékařek nebude nijak velký, přece jen je to určité řešení a příslib do budoucna. Na jednání zastupitelstva nezvedli ruku „pro“ jen jednotlivci a jediná politická strana,“ konstatoval místostarosta Miroslav Koláček.


Datum zveřejnění/aktualizace: 12.7.2022

Zpět na výpis