ORLOVÁ ZÍSKALA OCENĚNÍ OBEC PŘÁTELSKÁ SENIORŮM 2022

Zástupci Orlové převzali z rukou ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky ocenění za 1. místo v soutěži Obec přátelská seniorům v kategorii obcí od 25 tisíc obyvatel. K tomu se váže i finanční dotace ve výši 545 tisíc korun na podporu proseniorských aktivit.


„Vloni jsme zaznamenali, že se obce mohou každoročně přihlásit do této soutěže Ministerstva práce a sociálních věcí ČR, kterou vyhlašuje ve spolupráci s Radou vlády pro seniory a stárnutí populace a Sdružením místních samospráv České republiky pod názvem „Obec přátelská rodině a seniorům“. Tato soutěž se dělí na dvě části. Orlová se přihlásila do kategorie Obec přátelská seniorům 2022. Vypracovali jsme žádost a doložili dokumenty, které svědčily o tom, že naše město aktivně spolupracuje s nejstarší skupinou svých obyvatel. V roce 2019 byla založena Rada seniorů, o rok později vyjel mezi seniory Taxík Maxík a při městské knihovně byl založen Senior Point. Vloni jsme se všemi účastníky komunitního plánování vytvořili a nechali Zastupitelstvem města Orlová schválit nový Střednědobý plán sociálních služeb a souvisejících aktivit ve městě Orlová a správním obvodu na roky 2022-2024. Po rozsáhlé analýze rizik i udržitelnosti jsme vytvořili Koncepci proseniorské politiky na roky 2022-2024 a poprvé se přihlásili do výše uvedené soutěže,“ popisuje aktivity místostarostka Orlové Naděžda Kubalová a dodává: „Netrpělivě jsme čekali, jaké bodové ohodnocení nám hodnotící komise přidělí, a ze kterého místa se budeme radovat. Dočkali jsme se a radost byla veliká.“


Na základě bodového hodnocení získala Orlová 1. místo v kategorií obcí od 25 001 obyvatel.  Stejné ohodnocení získala i Městská část Brno-střed a Vsetín.


„Pro Orlovou jsme získali finanční prostředky ve výši 545 tisíc Kč na podporu proseniorských aktivit, které jsme zakomponovali do 11 oblastí podpory. Z této podpory můžeme například vydávat Seniorský občasník, vytisknout letáky k akcím, navštívit divadelní či filmová představení, uspořádat poznávací zájezdy, zrealizovat příměstský tábor pro osamělé seniory či společenský seniorský Den horníků a mnoho dalších zajímavých vzdělávacích, kulturních, společenských, sportovních i poradenských akcí,“ vysvětluje místostarostka Kubalová a jedním dechem dodává: „Poděkování si zaslouží všichni, kteří se aktivně podíleli a nadále podílejí na zpestření života našim seniorům. Jedná se jak o odbor sociální a zdravotní, kluby důchodců, tak o spolky, Senior Point a v neposlední řadě o Radu seniorů, DKMO a knihovnu.“
Poděkování také patří MPSV ČR za poskytnutí této neinvestiční dotace, která městu umožní zrealizovat mnoho zajímavých akcí.   
 

 


Datum zveřejnění/aktualizace: 4.7.2022

Zpět na výpis