ZABEZPEČTE SVŮJ DOMOV, NEŽ ODJEDETE NA DOVOLENOU!

Udělejte pro zabezpečení svého domova maximum a odjeďte letos na dovolenou bez starostí!

Blíží se čas dovolených a prázdnin a s ním spojené opouštění našich domovů. Po pandemické situaci se všichni pomalu začínáme vracet do běžného života a obzvláště v letních měsících odjíždíme na výlety a dovolené. Ponecháváme tak příležitost pro nezvanou návštěvu, která nám může připravit nepříjemné překvapení po návratu domů.

Podle dlouhodobých statistických výstupů se pachatelé dostávají do obydlí nejčastěji překonáním vstupních dveří, přes balkon nebo okny, která nechávají lidé v době své nepřítomnosti často nezabezpečená. Překonání takovéto překážky trvá pouhých několik sekund. Zabezpečení a dohled velmi pomáhají, ale nejdůležitější jsou opatření, která nic nestojí. Pojďme si připomenout základní pravidla zabezpečení svého domova před odjezdem na dovolenou.

  • Neupozorňujte na svou nepřítomnost na sociálních sítích a nechlubte se plánovaným odjezdem z domova.
  • Nastavte si kontrolu nad domovem se spolehlivými sousedy, kteří vám na něj dohlídnou, vyberou poštovní schránku.
  • Chraňte své cennosti a pocit osobního bezpečí. Nenechte si vloupáním pachatele narušit integritu svého domova a soukromí.

Pokud, bohužel, po návratu domů zjistíte, že se k Vám někdo vloupal, nikdy nevstupujte sami dovnitř. Pachatel může být ještě na místě a ohrozit Vás, či Vy sami můžete znehodnotit případné stopy. Neprodleně proto volejte linku na tísňového volání 158.

Prevence proti vloupání se rozhodně vyplatí a je důležité si uvědomit, že každý může udělat maximum pro to, aby se z jeho vysněné dovolené nestala noční můra. Pokud chceme, aby náš návrat domů byl bez starostí, vyplatí se pamatovat na zásady bezpečného bydlení.


Datum zveřejnění/aktualizace: 29.6.2022

Zpět na výpis