UMĚLECKÝ RELIÉF SE VRÁTIL NA SVÉ PŮVODNÍ MÍSTO

Na novou fasádu budovy Domu dětí a mládeže v Orlové se vrátil původní reliéf, který zrestauroval akademický sochař Marek Pražák. Přesto, že šlo o dílo poměrně zachovalé, na fasádě bylo bez údržby bezmála 32 let, působily na něj povětrnostní vlivy, chemie v ovzduší, došlo k rozpadu materiálu i korozi kostry.

Autorem tohoto výrazného díla pod názvem Společenská revolučnost, které je pamětí místa a doby, je akademický malíř Jaroslav Kapec, známá a výrazná osobnost přesahující Moravskoslezský region. S architektonickým řešením přišel projektant DDM architekt Blažej Heiser. Mimo jiné projektoval i sídliště v Orlové-Lutyni.

Reliéf je vytvořen z aluminia a z ušlechtilého materiálu, zvláště jeho sendvičové části jsou pojednány v neobvykle silné aluminiové hmotě s tloušťkou 10 mm a vrstvené přes sebe i ve třech vrstvách. Na vybraných částech je použitá vzácná technologie roztavovaného aluminia plamenem v ploše, čímž je docílena jedinečná struktura. Dílo je odborníky považováno za velmi hodnotné.

„Až poté, co jsem se blíže začal zabývat reliéfem na DDM, zjistil jsem, že je jeho autorem Jaroslav Kapec, můj učitel malby na LŠU v Ostravě, který mne vedl bezmála deset let, až do doby nástupu na vysokou školu. Tehdy jsem vůbec netušil, jak rozsáhlé dílo má už mistr za sebou. Blíže jsem jeho dílo poznal na výstavách, kde dominovaly skutečně monumentální malby a převážně dřevěné reliéfy. Proto bylo pro mne navrácení reliéfu na stěnu DDM zásadní věcí,“ zdůraznil sochař a malíř Marek Pražák.

Na temně šedé fasádě Domu dětí a mládeže v Orlové působí zrestaurovaný reliéf opravdu krásně a monumentálně. Město opět prokázalo, že si váží uměleckých hodnot vzniklých ve zdejším regionu.

 


Datum zveřejnění/aktualizace: 28.6.2022

Zpět na výpis