MARIE KONKOLOVÁ VE 102 LETECH PLETE PONOŽKY A LUŠTÍ KŘÍŽOVKY

Nádherné 102. narozeniny oslavila v minulých dnech obyvatelka Domova Vesna paní Marie KONKOLOVÁ. Narodila se 7. června 1920 v Polsku, chvíli žila v Dolní Lutyni, a když se provdala, byla 70 let občankou Doubravy.

Stále je v plné duševní svěžesti. Usmívá se, vtipkuje, sleduje televizi a komentuje aktuální dění. Nohy jí už neslouží, ale s pomocí invalidního vozíku se dostane tam, kam potřebuje. Je velmi společenská, má ráda usměvavé a vtipné lidi. Necítí se sama, protože jak říká, ve Vesně našla několik přátel a usměvavý personál. Rodina ji pravidelně navštěvuje, přináší dobroty a dobrou náladu.

Paní Konkolová se vyučila švadlenou, ráda šila, milovala ruční práce – pletení i háčkování. „Teď už pletu jenom ponožky, je to jednoduché a rychlé,“ prozradila s úsměvem. „Je fakt neuvěřitelná. Dokonce napletla ponožky i hasičům,“ konstatuje s obdivem pečovatelka a dodává: „Ještě nedávno k tomu nepotřebovala ani brýle.“ K pletení „fuseklí“, jak ráda říká, si zapne televizi a soustředí se na poslech bohoslužeb. Ty poslouchá v polštině. U toho ji nesmí nikdo rušit. Kromě toho ráda čte časopisy, luští křížovky a sleduje televizi.“ Ráda si o aktuálním dění popovídá. Je stále pozitivně naladěná.

Vychovala 3 dcery, těší se ze 7 vnoučat, 10 pravnoučat a 3 prapravnoučat. I dnes s láskou vzpomíná na život ve finském domku v Doubravě, na lidi se kterými přicházela denně do styku. "

„Její životní elán a optimismus je obdivuhodný. Její věk je úctyhodný, a pěkné je, že i přes složité životní situace neztratila pozitivní pohled na svět," shodli se oba orlovští místostarostové Miroslav Koláček i Naděžda Kubalová. Oba popřáli paní Konkolové hlavně hodně zdraví a elánu.


Datum zveřejnění/aktualizace: 23.6.2022

Zpět na výpis