FÓRUM PRO MLADÉ PŘINESLO SPOUSTU ZAJÍMAVÝCH NÁPADŮ

Na Fóru pro mladé, které se v minulých dnech uskutečnilo v nové zasedací místnosti  Městského úřadu Orlová se sešli zástupci všech místních základních škol. Nechyběli ani členové dětského parlamentu, přítomno bylo i vedení města v čele se starostou Miroslavem Chlubnou, dorazila i zastupitelka Miroslava Šromková a další hosté.

Mládežníci si vylosovali jednotlivá témata z života města a snažili se je pečlivě rozebrat a zhodnotit, co se jim ve městě líbí a naopak, s čím nejsou spokojeni, co jim chybí a jak to vyřešit.

A co mladým ve městě chybí? Kupříkladu pikniková zóna s lehátky a posezením, venkovní volejbalové hřiště, minigolf, více květin či více akcí se známými osobnostmi. Uvítali by více kaváren, zvětšení psího hřiště, půjčovnu elektrokoloběžek. Vadí jim i nepořádek v lesoparku. Domnívají se, že Orlová je krásné město, ale ne všichni znají její historii a tudíž nemají k městu vztah. Trápí je nedostatek parkovacích míst, autobusové spoje do Lazů a Dětmarovic, Petrovic či Karviné, drahé jízdné nebo arogantní chování některých zaměstnanců MHD. Necítí se bezpečně ve městě a postrádají více nákupních center. Uvítali by rekonstrukci koupaliště a fastfoody v podobě McDonalds nebo KFC. Nemohou ve městě sehnat brigádu a bylo by fajn, kdyby v Orlové byla vysoká škola. Chtěli by více akcí zaměřených na ekologii, více stojanů na psí exkrementy nebo doučování na přijímačky.

Padala spousta skvělých nápadů, které by určitě zkvalitnily život ve městě, ale ne všechno je tak jednoduché, jak bychom si přáli. Některé záležitosti už tady dávno máme, ale mládež o tom nemá povědomí. Jiná přání jsou snadno realizovatelná, stačí se obrátit na školu, nebo více komunikovat s městskými institucemi. A tak se jim starosta snažil vysvětlit, že je podstatné, aby se ještě intenzívněji zajímali o život ve městě. A co se týče velkých projektů, tak na každý je třeba hledět z řady úhlů, kdy jedním z nejdůležitějších aspektů je efektivnost, smysluplnost a v neposlední řadě finanční náklady. Bohužel, také celou řadu problémů si děláme sami. Typickým příkladem je nepořádek v lesoparku nebo na sídlištích. To všechno je o lidech a jejich slušnosti či ohleduplnosti.

V každém případě je skvělé, že se mladí lidé o život a dění v našem městě začínají zajímat. Budou to právě oni, kteří budou v budoucnu o městě rozhodovat.


Datum zveřejnění/aktualizace: 13.5.2022

Zpět na výpis