DVĚ DOUGLASKY TISOLISTÉ VYPLNÍ PROSTOR NA ULICI ŠKOLNÍ


ČEZ Teplárenská chce být vždy dobrým sousedem, a proto pomáhá tam, kde působí. Kromě finanční podpory subjektům z oblasti školství, zdravotnictví a sportu, se v letošním roce poprvé zaměřila na podporu výsadby stromů, a to v souladu s akcelerovanou strategií Skupiny ČEZ Čistá Energie Zítřka.

„Výsadbou stromů ve městech, kde ČEZ Teplárenská působí, chceme přispět ke zlepšení životního prostředí. Na výsadbě spolupracujeme s daným městem, které vytipuje vhodný pozemek pro výsadbu. ČEZ Teplárenská zaplatí jejich výsadbu včetně roční péče,“ vysvětluje Eva Kalužíková.
Stromy vysadilo v minulém týdnu vedení našeho města společně se zástupcem společnosti ČEZ Teplárenská. „Mám radost, že od okamžiku, kdy jsem se dozvěděla o záměru  firmy ČEZ Teplárenská vysadit v našem městě dva, celkem neobvyklé druhy stromů douglasky tisolisté, uplynulo několik týdnů a ony jsou zde, na našem sídlišti. Odbor životního prostředí pro ně našel polostinné místo, jež za pár let vyplní dva vzrostlé jehličnany, které budou také dalším generacím zpříjemňovat život v našem městě. Je prima, že firma, která je jedním z dodavatelů energie do našich domácností, má zájem podílet se na zlepšení životního prostředí. Těší mě, že žiji ve městě plném zeleně,“ podotkla místostarostka Bc. Naděžda Kubalová.

A proč právě douglaska tisolistá? Eva Kalužíková u ČEZ Teplárenské zdůraznila, že jde o vítěze 16. ročníku ankety Strom roku, kterou každoročně vyhlašují Lesy České republiky. Jedná se o stálezelený jehličnatý strom z čeledi borovicovité, původem ze Severní Ameriky. Douglaska je počítána mezi stabilizační dřeviny s příznivým vlivem na statickou i ekologickou stabilitu lesních porostů. Vzhledem ke svému kořenovému systému je odolnější proti větru než jiné dřeviny. Dospělí jedinci jsou rovněž odolní proti požárům. Douglaska dokáže absorbovat velké množství oxidu uhličitého (CO2) ze vzduchu a tím snižuje jeho koncentraci v ovzduší, proto je výsadba stromů jedním ze způsobů, jak bojovat s globálními změnami klimatu.


Datum zveřejnění/aktualizace: 12.5.2022

Zpět na výpis