ORLOVÁ HOSTILA 31. KRAJSKOU PŘEHLÍDKU PĚVECKÝCH SBORŮ

Poslední březnový den se v Domě kultury města Orlové konal 31. ročník Krajské postupové přehlídky dětských pěveckých sborů, na které se soutěžilo o účast v celostátním kole v Uničově.

Do Orlové přijelo celkem 11 pěveckých sborů, které se představily ve dvou kategoriích. Přehlídku každoročně pořádá orlovská základní škola K. Dvořáčka, která letos měla čtyři želízka v ohni.

V dopoledním programu zpívaly sbory ze základních uměleckých škol a základních škol s rozšířenou výukou hudební výchovy. Odpoledne se představily sbory, které působí při základních školách.

Odborná porota sestávala z tří členů. Zasedli v ní umělecká vedoucí a zakladatelka Sborového studia Permoník Eva Šeinerová, sbormistryně a dirigentka Smíšeného pěveckého sboru Gymnázia v Orlové Mgr. Petra Rašíková a sbormistr Národního divadla Moravskoslezského Ostrava MgA. Yurii Galatenko.

Porota seznala, že dvouletá covidová pauza se na mladých zpěvácích nijak zásadně neprojevila a že všechny sbory odvedly velmi dobré výkony. Porota udělila pět zvláštních cen a o tom, kdo postoupí do národního kola, rozhodla až po ukončení celé přehlídky.

Z postupu do celostátního kola se nakonec radoval Přípravný sbor Permoník ze ZUŠ B. Smetany a SVČ Juventus Karviná. Blízko k postupu měly i Permoníček starší z karvinské ZUŠ B. Smetany, který je 1. náhradníkem v postupu do Uničova, a Dětský pěvecký sbor Trallala ze ZŠ s polským jazykem vyučovacím v Českém Těšíně, který je 2. náhradníkem.

31. ročník Celostátní přehlídky školních dětských pěveckých sborů se uskuteční ve dnech 27. až 29. května 2022 v uničovském klášteře Minoritů.

Výsledky sborů ze ZŠ K. Dvořáčka:

  • DPS Sluníčko se umístil ve zlatém pásmu.
  • DPS Sněženka se umístil ve zlatém pásmu.
  • DPS Kopretina se umístil ve stříbrném pásmu.
  • Mládežnický sbor se umístil ve stříbrném pásmu.

Zvláštní ceny poroty získali:

  • Permoníček starší za nejlepší provedení soutěžního programu
  • PS Permoník za dramaturgii soutěžního programu
  • Mgr. Karina Grimová (PS Permoník) za vynikající dirigentský výkon
  • Mgr. Aleš Bína (DPS Kopretina, MS) za citlivý klavírní doprovod
  • DPS Adijamus (ZUŠ V. Perželky, Ostrava) za pěkný pěvecký projev

Všechny fotografie z letošního ročníku krajské přehlídky si prohlédněte v naší webové fotogalerii.


Datum zveřejnění/aktualizace: 1.4.2022

Zpět na výpis