O ČEM JEDNALO ZASTUPITELSTVO MĚSTA ORLOVÉ

Na řádném únorovém zasedání naši zastupitelé mimo jiné vydali obecně závaznou vyhlášku města o nočním klidu. Předmětem vyhlášky jsou stanoveny výjimečné případy, kdy je doba nočního klidu vymezena dobou kratší nebo nemusí být dodržována. „Za takovýto výjimečný případ považujeme silvestrovskou noc. V noci z 31. prosince na 1. ledna každého kalendářního roku nemusí být doba nočního klidu dodržována,“ upřesňuje místostarosta Miroslav Koláček a dodává: „Doba nočního klidu je vymezena od jedné hodiny noční do šesté hodiny ranní, a to v případě jednodenních tradičních akcí, na den následující. Budeme-li konkrétní, pak se jedná o Den města Orlové, Orlovský jarmark, Gulášfest, Rocktherapy, Sjezd alternativní mládeže a Filmové projekce v letním kině.“

Výjimku tvoří i jednodenní tradiční akce Helax Open Air, která se koná v červenci či srpnu. V tomto případě je vymezena doba nočního klidu od čtvrté do šesté hodiny ranní. Opět se jedná o jednodenní akci. V ostatních případech je třeba veřejnost upozornit, že každá akce, mimo výše uvedené, musí mít po 22. hodině ztlumenou hudbu tak, aby nenarušovala okolí.

V dalším bodu programu zastupitelé projednali návrh na poskytnutí návratných finančních výpomocí na předfinancování výměn nevyhovujících kotlů na pevná paliva v rámci 117. Výzvy Operačního programu Životního prostředí. Vyhlášeno bylo i výběrové řízení pro žadatele o úvěr z Fondu podpory bydlení na území našeho města.

Projednán byl záměr prodeje pozemků u ulic Sadová a Gagarinova v Orlové-Porubě a nabídka na odkoupení nebo směnu pozemků od vlastníka Benediktinského opatství sv. Václava v Broumově. 

Vedoucí odboru rozvoje a investic Ing. Martina Szotkowská seznámila zastupitele s průběhem realizace investiční akce Humanizace a revitalizace centra Orlové-Lutyně. Následoval Participativní rozpočet pro 2022, kdy město pro letošní rok vyčlenilo částku ve výši 1,1 mil. Kč a Projekt IP LIFE for Coal Mining  Landscape Adaptation. Aktivity tohoto projektu jsou primárně zaměřeny na budování systému podporujícího implementaci adaptačního procesu v území, v návaznosti na cíle Adaptační strategie Moravskoslezského kraje na dopady změny klimatu. Partnery tohoto projektu jsou kromě Orlové i Havířov, Karviná, Moravskoslezské investice a rozvoj, Moravskoslezské energetické centrum, Moravskoslezské inovační centrum, VŠB-TU Ostrava, Ministerstvo životního prostředí, Slezské vojvodství, DIAMO, Česká nadace Partnerství a Ústřední báňský institut.

Naše město se v rámci tohoto programu bude zabývat projekty, které budou zaměřené na vodu a zeleň. Jedním z nich je například zpracování projektové dokumentace na malou vodní nádrž včetně její realizace, koncepce rozvoje zelené infrastruktury s cílem snížení tepelného ostrova, ClimateSmart Orlová, což je senzorická síť včetně mapového portálu. Dále Adaptační strategie města na dopady a rizika vyplývající ze změny klimatu, kdy součástí bude i satelitní scan městské zeleně, půdní vlhkosti a další. V rámci projektu bude městský úřad posílen o dva „nové“ zaměstnance po dobu deseti let, kterými budou manažer adaptačních investic a specialista GIS. Celkový rozpočet aktivit města v rámci projektu by mohl v období již zmíněných deseti let dosáhnout maximálně 34 mil. Kč, z toho dotace ve výši 60 procent činí 20,4 mil. Kč,“ vysvětluje starosta Miroslav Chlubna.

Dalšími body jednání zastupitelů byly naučné stezky ve městě Orlová, zprávy o činnosti osadních výborů za uplynulý rok, stejně tak jako zprávy o činnosti Finančního výboru, Kontrolního výboru, Výboru pro strategické plánování rozvoje města a informace o činnosti Rady města Orlové.


Datum zveřejnění/aktualizace: 29.3.2022

Zpět na výpis