UČITELKY ZE ŠKOLEK UŽ VÍ, JAK SE NESTÁT OBĚTÍ TRESTNÉHO ČINU

Na základě incidentu, ke kterému před časem došlo v porubské základní škole Jarní, přitvrdila Městská policie Orlová v prevenci kriminality a k tomu nadále pokračuje v probíhající přednáškové činnosti určené pedagogům školských organizací.

V březnu zahájila městská policie přednáškovou činnost pro učitelky mateřských škol. Přednáška k prevenci viktimizace pro učitelky MŠ K. Dvořáčka a všech jejich odloučených pracovišť proběhla na služebně strážníků pod vedením velitele městské policie Romana Galii.

Přítomné učitelky se na ní dověděly, jak se nestát obětí trestného činu, např. šikany, vydírání či fyzického napadení, a jak se chovat v případě ohrožení. Zjistily, jak je možné se právně bránit a kde najdou ve školách tísňová tlačítka, kterými ihned přivolají strážníky. Domů pak odcházely s pepřovými spreji, řádně poučené o jejich používání.

„Byla to super beseda, kterou potřebujeme dnes a denně, protože někteří rodiče jsou čím dál agresivnější, a to bohužel už i v mateřských školách. Potřebovaly jsme se dozvědět, jak se proti takovému jednání můžeme bránit,“ uvedla po přednášce ředitelka MŠ K. Dvořáčka Jana Valošková.

Její slova potvrzuje i kolegyně z  MŠ Orlík. „Přednáška byla pro nás pedagogy, kteří úzce spolupracujeme s rodiči v dnešní podrážděné době, velmi přínosná. Naše pracoviště se navíc nachází v lokalitě, kde se vyskytuje větší množství nepřizpůsobivých a nezaměstnaných občanů, takže se s agresí bohužel nezřídka setkáváme. Dnes jsme se dozvěděly, jak postupovat ve vydrážděných situacích, kam se můžeme obrátit, když si nevíme rady, i jak kolektivně reagovat na nepřizpůsobivé a nepřiměřené jednání,“ doplnila učitelka Hana Molnárová.

Městská policie uspořádá tuto přednášku i pro pedagogy dalších orlovských školek, přičemž se chce zaměřit i na instituce, kterých se tato problematika může dotýkat.

Foto: Monika Ociepková


Datum zveřejnění/aktualizace: 25.3.2022

Zpět na výpis