STUDENTI CHTĚJÍ TVOŘIT MĚSTO

Studenti tvoří město aneb mládež zapojená do participativního rozpočtu. Tak se jmenoval workshop pro žáky a studenty orlovských škol, který se ve středu 16. března konal na úřadě. Lektoři ze společnosti Agora CE připravili čtyřhodinový vzdělávací blok, na kterém se účastníci dozvěděli, jak funguje participativní rozpočet, jak se do něj mohou zapojit a jak jinak se mohou aktivně občansky angažovat.

Pod vedením zkušených lektorů se mladí zamysleli nad tím, jaké problémy ve městě vnímají a ty pak v menších skupinkách rozpracovali jako návrhy do participativního rozpočtu. Smyslem workshopu bylo motivovat žáky a studenty k přihlášení svých nápadů do participativního rozpočtu. Lektoři jim krok po kroku vysvětlili, jak návrh podat, jak posoudit, zda je pro město realizovatelný, a co pak musí podniknout pro to, aby město jejich návrh realizovalo.

„Bylo by fajn, kdyby studenti své návrhy opravdu podali, o což se dnes snažíme především. Ale pokud dneska odjedeme s tím, že tady zůstane navíc alespoň o jednoho nebo dva lidi, kteří budou přesvědčeni o tom, že zajímat se o to, co se kolem nich děje, je důležité, tak i tím bude naše mise v Orlové splněna,“ uvedla v průběhu workshopu lektorka Monika Durajová ze společnosti Agora CE.

Workshop byl pořádán v rámci projektu MAP II – ORP Orlová, z něhož byl také financován. Přizváno bylo také vedení města Orlové, které se s žáky a studenty podělilo o své poznatky a zkušenosti.


Datum zveřejnění/aktualizace: 17.3.2022

Zpět na výpis