ZALOŽIT I PODEPSAT PRÁVNĚ ZÁVAZNOU PETICI LZE UŽ I ONLINE

Chcete založit, podepsat či odeslat petici adresátovi rychle, bezpečně a hlavně online? Nyní je to možné díky nástroji ePetice, který zprovoznilo ministerstvo vnitra. ePetice má stejnou váhu jako listinná petice s klasickým podpisem.

Založit i podepsat ePetici lze jednoduše na Portálu občana. Stačí k tomu digitální identita, např. eObčanka či bankovní identita. „Věříme, že nový nástroj zjednoduší výkon petičního práva a současně usnadní práci s peticí orgánům státní správy,“ říká Mgr. Petr Vokáč, náměstek ministra vnitra pro legislativní sekci.

Doručit petici je možné online přímo z Portálu občana, přičemž je nutné mít v portálu integrovanou datovou schránku. Pokud datovku nemáte, lze stáhnout elektronický výpis a podat ho osobně či poštou. To lze i na elektronickém nosiči v listinné podobě.

Existence ePetice nevylučuje podání petice v klasické listinné podobě!

Právně závazné jsou teď v České republice písemné petice a elektronické petice podané prostřednictvím nástroje ePetice.

Internetové petice, které podpoříte, aniž byste se prokazovali digitální identitou vydanou v rámci kvalifikovaného systému elektronické identifikace (např. eObčankou, bankovní identitou aj.), právně závazné nejsou. Šíří se sice snadno a rychle, ale mají pouze mediální dosah a morální dopad.


Datum zveřejnění/aktualizace: 10.3.2022

Zpět na výpis