CO BUDE S POKÁCENÝM DŘEVEM V ZÁMECKÉM PARKU?

Koncem roku 2021 informovalo město o provedení rozsáhlého ošetření stromů v lokalitě staré Orlové, na nichž parazituje přemnožené jmelí. S ohledem na rozsah napadení některých dřevin musí být v Zámeckém parku a na hřbitově vykáceno několik desítek stromů. Kácení provádí společnost Lesostavby Frýdek-Místek a přirozeně se teď množí otázky, co se bude dít s pokáceným dřevem?

Město Orlová žádnou pokácenou dřevní hmotu neprodává soukromým subjektům. Pokácená kulatina se vcelku převeze na určené místo v Nádražní ulici a dále se s ní naloží podle smlouvy, kterou má odbor správy majetku a hospodářské správy uzavřenou s odběratelem tohoto dřeva – firmou Dvořák Sady, Lesy, Zahrady.

Některé kmeny budou v Zámeckém parku ponechány jako torza. Ve spolupráci s projektantkou se vytipovaly kmeny, které jsou vhodné pro hmyzí úkryty.  Rovněž se vytipovala lokalita, kam budou tyto dutinové kmeny převezeny. Větve a drobné dřeviny budou seštěpkovány a poté poslouží na úpravu chodníčků přímo v Zámeckém parku. Jmelí bude vysbíráno, vyhrabáno a odvezeno na skládku.


Datum zveřejnění/aktualizace: 18.2.2022

Zpět na výpis