HANDICAPEM ŽIVOT NEKONČÍ, ALE POKRAČUJE …

… a v případě Puntíku bych tato slova ještě dvakrát podtrhla. Každodenně to potvrzují děvčata z Chráněné dílny Puntik, která se nachází na ulici Energetiků v Orlové-Lutyni. Každý den se s neuvěřitelnou chutí a elánem pouštějí do práce a vyrábějí tolik oblíbené tašky, kabelky, ale i batohy či batůžky z rifloviny, polštáře a přehozy, houpačky, kovové výrobky, nádherná 3D přáníčka...

Nabídka Puntiku je bohatá. Dnes už zdaleka není novinkou jen Zásilkovna. Lidé z okolí si na službu rychle zvykli. Projdou od branky ke dveřím a zazvoní. Přivítá je Marcelka Hanzlová, která je rychle, vstřícně a s úsměvem obslouží.

Nově začali v Puntiku poskytovat i všelijaké opravy. „Občas se stane, že se někomu zkazí zip u bundy, nebo potřebuje zkrátit kalhoty, zahnout sukni, nebo zašít roztrhanou košili… i v těchto případech mohou lidé zazvonit na dveře Puntiku. Rádi jim se vším pomůžeme,“ vysvětluje drobná blondýnka.

Vesele se rozjíždí i šití na zakázku všelijakých postaviček. „Zrovna nedávno přišel pán, který chce své dceři nechat ušít růžového čápa. Už na tom pracujeme,“ usmívá se Marcelka. Oblíbené jsou všelijaké Andělky, látkové panenky, ale i jiné pohádkové postavičky a hračky.

„Jsem potěšená přístupem a množstvím nápadů, které lidé, byť mají handicap, dokáží realizovat ku prospěchu našich spoluobčanů. A nejen dospělých. Viděla jsem i krásné, barevně vyladěné a namalované kapsáře pro děti města Petřvaldu, jimiž obdarovává radnice své prvňáčky,“ podotýká místostarostka Orlové Bc. Naděžda Kubalová a dodává: „Velmi si vážím i toho, že tato organizace zaměstnává 26 handicapovaných orlovských občanů, především žen, které opětovně našly smysl svého života.“

Chráněná dílna Puntik „fungovala“ v loňském roce za velké podpory dotace Moravskoslezského kraje v rámci Projektu MSK pod názvem Tvůrčí činností čelíme svému handicapu. Díky tomuto projektu došlo k udržení pracovních míst pro osoby zdravotně postižené, zřízení nových pracovních míst, nákupy nových a nezbytných strojů a zařízení tak, aby lidé v dílně mohli lépe a kvalitněji pracovat. Děvčata recyklují věci, které prvotně dosloužily svému účelu - staré riflové sukně, kalhoty, bundy, ale v podobě tašky či kabelky mohou ještě dlouho dělat radost své majitelce. Stejně tak lze využít staré látky či papír. Stačí jen mít chuť, elán, zručnost, fantazii – a samozřejmě, nezbytné vybavení.  


Datum zveřejnění/aktualizace: 2.2.2022

Zpět na výpis