ORLOVANÉ OD 70 LET PLATÍ OD 1. LEDNA POLOVIČNÍ POPLATEK ZA ODPAD

Na podzim jsme občany našeho města informovali o schválení nové Obecně závazné vyhlášky města o místním poplatku za obecní systém odpadového hospodářství, která je platná od 1. ledna tohoto roku. Roční sazba poplatku zůstává ve výši 792 Kč za osobu ročně.

Nově je v obecně závazné vyhlášce schválena úleva pro občany – poplatníky, kteří v daném kalendářním roce dosáhnou věku 70 let a více. Úleva je ve výši 50 % roční sazby s podmínkou, že občan – poplatník neměl k 1. 1. 2022 vůči městu Orlová žádný nedoplatek na zavedených místních poplatcích. 

V závěru roku město vyzvalo občany – poplatníky tohoto místního poplatku, kterých by se uvedená úleva mohla týkat, aby kontaktovali Městský úřad Orlová a uhradili do konce roku případné nedoplatky. Jen tak je možné využít úlevu pro poplatkové období roku 2022. Občanům, kteří nemají v evidenci nedoplatky na místních poplatcích, je úleva zavedena automaticky, není třeba o ni žádat.

Přesto, že město občany o této finančně úlevě pro seniory od 70 let informovalo prostřednictvím Orlovských novin, webových stránek, facebooku, mobilního rozhlasu, úřední desky a nástěnek, tak lidé se stále dotazují a není jim to jasné. „Po schválení nové OZV v říjnu 2021 jsme na místních poplatcích tuto informaci sdělovali také ústně každému občanovi, který telefonicky či osobně kontaktoval městský úřad,“ podotýká Bc. Simona Haroková z právního odboru - z úseku správy místních poplatků a vymáhání pohledávek.

Takže, milí Orlováci, pokud je vám nad 70 let, o úlevu nemusíte žádat, protože jak uvedla úřednice místních poplatků Simona Haroková, správce poplatku si tyto seniory vyhledá v databázi poplatníků a úleva je zavedena automaticky. Tito senioři mají stanoven roční poplatek ve výši 396 Kč. Nezáleží na měsíci, kdy dosáhl stanoveného věku pro úlevu. Úleva se tudíž počítá od 1. ledna 2022.


Datum zveřejnění/aktualizace: 1.2.2022

Zpět na výpis