TYRŠOVA ALEJ JE KRAJSKOU ALEJÍ ROKU! V REPUBLICE JE TŘETÍ

Tyršova alej v Orlové

Tyršova alej je Alejí roku Moravskoslezského kraje! Orlová tak obhajuje prvenství z loňska, kdy tento titul získala Zámecká alej. Celorepublikově se Tyršova alej umístila na 3. místě v konkurenci 93 přihlášených alejí. Získala 407 hlasů a v kraji suverénně vítězí o 34 hlasů před rýmařovskou Alejí do Janovického lesa a o 45 hlasů před Alejí červených dubů v Šilheřovicích.

11. ročník ankety Alej roku byl nabitý zajímavostmi. Pořadatel, sdružení Arnika, se poprvé v historii soutěže rozhodl na krátký čas odtajnit průběh hlasování, což u lidí zaznamenalo velký úspěch, a tak se letošní počet hlasujících vyšplhal na číslo 8 878. Loni přitom hlasovalo loni necelých sedm tisíc lidí.

„Naším cílem je přitáhnout pozornost veřejnosti k alejím, které patří ke zdravé a fungující krajině. Hledejte s námi nejkrásnější vznosná stromořadí, upozorněte na ty, kterým hrozí zánik, a představte nám mladé aleje, které jste vysadili a o které budete pečovat i v příštích letech,” připomíná hlavní myšlenku soutěže její organizátorka Klára Ondrigová a dodává: „Krajina bez alejí je jako obraz bez rámu.“

Výsledky v MSK:

  1. Tyršova alej v Orlové (407)
  2. Alej do Janovického lesa v Rýmařově (373)
  3. Alej červených dubů u Šilheřovic (362)

Výsledky v ČR:

  1. Klokotská alej na Táborsku (999)
  2. Alej jírovců u Malé Klajdovky v Brně (670)
  3. Tyršova alej v Orlové (407)

Děkujeme paní Květoslavě Vítové, že Tyršovu alej do soutěže přihlásila a ziskem krajského titulu přispěla k šíření dobrého jména města Orlové.

Foto: Květoslava Vítová


Datum zveřejnění/aktualizace: 19.1.2022

Zpět na výpis