ZA NEUHRAZENOU POKUTU NOVĚ HROZÍ ZADRŽENÍ SPZ NEBO BOTIČKA

Policisté, celníci a v některých případech i strážníci městských policií mohou od letošního roku vyžadovat při silniční kontrole zaplacení neuhrazené pokuty za dopravní přestupek. Změna má zlepšit vymahatelnost uložených pokut.

Řidiči si od ledna musí dávat větší pozor. Pokud policisté, celníci či strážníci při kontrole vozidla zjistí, že řidič nebo provozovatel vozu nezaplatil dříve uloženou pokutu za dopravní přestupek, mohou nově na místě požadovat její uhrazení.

V případě, že řidič pokutu hotově či kartou nezaplatí, mohou mu muži zákona zadržet registrační značky vozidla nebo zabránit odjezdu vozidla botičkou.

„Nejlepší je jezdit bezpečně bez dopravních přestupků. Pokud však řidič pokutu dostane, není možné, aby ji nezaplatil. Hrozba zadržení auta je tvrdá, ale nutná, a já doufám, že pro případné neplatiče bude fungovat jako nejlepší prevence,“ uvedl ministr vnitra Vít Rakušan.

Cílem nové úpravy je zvýšit bezpečnost silničního provozu a respekt k dodržování právních předpisů.

„Důvodem předložení novely zákona je dlouhodobě nedostatečná vymahatelnost pravomocně uložených pokut, zejména těch za dopravní přestupky, které nebyly zaplaceny na místě a byly následně předány do tzv. dělené správy k vymožení,“ uvedla Klára Dlubalová z tiskového odboru ministerstva vnitra s tím, že neuhrazených pokut je téměř 60 procent.

Změnu schválili poslanci loni v září v rámci novely zákona o policii a celní správě. K možnosti zadržení registrační značky spustili policisté kampaň „Nezaplatit se nevyplácí“.

Pokud jde o strážníky městské policie, ti mají právo zabránit vozidlu v jízdě u neuhrazených pokut za dopravní přestupky spáchané na území města.

Ilustrační foto



Připojené dokumenty:

Oprávnění vyžadovat zaplacení pokuty PDF [346.5KB] 3.1.2022
Leták "Nezaplatit se nevyplácí" PDF [5.1MB] 3.1.2022

Datum zveřejnění/aktualizace: 3.1.2022

Zpět na výpis