PAMĚTNÍCI CHTĚJÍ PŘIPOMENOUT HISTORII NAŠEHO MĚSTA

V příštím roce si připomeneme 800. výročí založení našeho města. Z iniciativy zastupitele města doc. MUDr. Boguslawa Chwajola  se koncem listopadu sešla pracovní skupina dříve narozených občanů, pamětníků a rodáků, kteří si kladou za cíl připravit materiály k výše zmíněnému 800. výročí.

 

Pracovní skupina se sešla ve složení doc. MUDr. Bohuslaw Chwajol, Ing. Jiří Bobrek, Ing. Marian Jędrzejczyk, Ing. Radko Pětroš a Ing. Karel Sobocik. Jejím záměrem je seznámit mladší spoluobčany se změnami, kterými prošlo naše město v období od konce 2. světové války, a těm starším dát znovu námět k nostalgickému zavzpomínání.

 

Zvykli jsme si pro původní část města užívat termín stará Orlová. Hledali jsme podklady, které by prezentovaly fakt, jak vypadala Orlová po druhé světové válce, kdy město ještě nebylo citelně zasaženo těžbou uhlí. Naším záměrem je mimo jiné ukázat na mapách, jak byla původní Orlová zastavěná rodinnými domy, jak se jmenovaly jednotlivé hornické kolonie a městské čtvrti.

 

Získali jsme podrobnou mapu z tohoto období a bude určitě zajímavé vidět, co se stalo s krajinou, která je dnes zarostlá náletovými dřevinami a změnila se k nepoznání. Tyto změny má na svědomí těžba uhlí a vlivem této těžby došlo pak k následným poklesům půdy. Je dobré se dozvědět, kde stálo české i polské gymnázium, pedagogická, obchodní a zdravotní škola i další zajímavé stavby.

 

Rádi bychom se podělili o poznatek a současně o pocit naší hrdosti, jak zajímavá původní Orlová byla.

Naši mladší spoluobčané, kteří sem přišli za prací, získali byty již v nové zástavbě v části Horní Lutyně. Nám je líto, že neměli možnost poznat město v jeho dřívější podobě.

 

Byli bychom rádi, kdyby se do míst, která zmiňujeme, alespoň částečně navrátil život.

Ing. Jiří Bobrek


Datum zveřejnění/aktualizace: 27.12.2021

Zpět na výpis