ORLOVÁ JAKO LÍDR PILOTNÍHO PROJEKTU

Město Orlová se jako první zapojilo do pilotního projektu Kliniky adiktologie 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy, který se zaměřuje na předcházení rizikového chování u dětí a teenagerů. Rizikovým chováním se v tomto případě rozumí látkové a nelátkové závislosti, poruchy příjmu potravy, šikana či sebepoškozování. Jedná se o další z mnoha preventivních aktivit, které Městská policie Orlová realizuje v rámci svého dlouhodobého působení v této problematice.

Projekt je zaměřen na zdravý životní styl dětí a mládeže v Orlové. Řešitelem je Mgr. Jaroslav Šejvl, Ph.D., který přítomné na setkání, které proběhlo koncem listopadu v Orlové, seznámil s průběhem tříletého projektu. Další informace ke konkrétním vzdělávacím modulům prezentovala psycholožka Mgr. Helena Horálek.

„Cílová skupina projektu je širší. Patří do ní pediatři a gynekologové, jejichž školení budou zaměřena především na schopnost včasné detekce rizikového chování u dětí a dospívajících. Dále budeme pracovat s pedagogy, jejichž vzdělávací modul bude postaven hlavně na předcházení rizikového chování tak, aby dokázali ve třídě rozpoznat, že se dítěti něco děje doma nebo ve škole, a uměli s tím pracovat. Další skupinou jsou pracovníci OSPOD a probační a mediační služby, které chceme metodicky podpořit v práci s rodinami. A nakonec zde patří preventisté z řad městské policie, pro něž rovněž vytvoříme metodické nástroje, o které se v praxi budou moci opřít,“ přiblížila cílovou skupinu projektu Mgr. Helena Horálek.

Dodala, že celý projekt současně cílí na komunitní prevenci, což v praxi znamená, že se všichni odborníci a profesionálové potkají u jednoho kulatého stolu tak, aby uměli najít společnou řeč. „Což neznamená, že se to neděje. Naopak. Tady v Orlové už se to děje a my jsme tady od toho, abychom setkávání a spolupráci všech, kteří s dětmi a mládeží pracují, podpořili, vyzdvihli a abychom tomu metodicky pomohli,“ upřesňuje Mgr. Horálek.

V případě, že projekt v praxi přinese očekávané pozitivní výsledky, bude Orlová vzorem pro ostatní města a vytvořený vzdělávací modul se začne využívat i v dalších regionech České republiky. „Tímto bychom rádi poděkovali místní městské policii, že právě díky ní se v Orlové uskutečnilo setkání cílové skupiny, které nám umožnilo nastartovat a do budoucna umožní rozvíjet komunitní prevenci zaměřenou na ochranu duševního zdraví dětí a mládeže,“ řekla závěrem Mgr. Horálek.

Projekt je spolufinancován norskými fondy a hlavním partnerem je norský institut veřejného zdraví. Řešitelem projektu je Klinika adiktologie 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy.


Mgr. Jaroslav Šejvl, Ph.D.Mgr. Helena HorálekMgr. Jaroslav Šejvl, Ph.D.Mgr. Helena Horálek
Datum zveřejnění/aktualizace: 17.12.2021

Zpět na výpis