ALEJ V ULICI DR. TYRŠE SE UCHÁZÍ O TITUL ALEJ ROKU 2021

Tak jako v uplynulém roce máme i letos želízko v soutěžní anketě Alej roku, kterou už pojedenácté vyhlašuje spolek Arnika. Je to Tyršova alej v Orlové-Městě, kterou do soutěže přihlásila paní Květoslava Vítová, za což jí tímto děkujeme. Hlas jí můžete poslat ZDE.

Lipová alej se nachází v historickém jádru hornické Orlové a je jednou z nejstarších alejí ve městě. Navazuje plynule na Zámecký park a lemuje dnešní ulici Dr. M. Tyrše. Po obou stranách ulice byly dříve chodníky a bohatá výstavba vilek a domů s okrasnými zahradami. Nechybělo zde ani regionálně významné Polské reálné gymnázium J. Slowackého v Orlové-Obrokách, na jehož místě je nyní postaven zajímavý památník.

„Alej dnes spojuje starou Orlovou s Lutyní. Lípy poskytují stín lidem, úkryt ptákům a drobným živočichům, evokují vzpomínky seniorů. Lidé tudy chodili do práce, do kostela, na nákupy, na trhy, za zábavou či k lékařům, neboť stará Orlová byla centrem vzdělanosti, kultury i sportu. O zdraví stromů v aleji pečuje zahradnická firma. Léty některé stromy chybí, ale věříme v její postupnou obnovu,“ napsala o Tyršově aleji paní Vítová, která je odbornicí na úpravu parků, sadů a zahrad.


Datum zveřejnění/aktualizace: 10.11.2021

Zpět na výpis