ALEJ PŘÁTELSTVÍ SE ROZROSTLA O LÍPU NÁMESTOVA

Rada seniorů Orlová, vedení města a senioři z místních klubů důchodců se v úterý 26. října sešli v Aleji přátelství, aby společně vysadili lípu srdčitou, která symbolizuje přeshraniční spolupráci a partnerství města Orlové se slovenským městem Námestovo.

„Lípa srdčitá je naším národním stromem a symbolickým stromem Slovanů. Byla prvním stromem, který se vysazoval u lidských obydlí, chránila, léčila, byla krásná, všestranně užitečná a je pro nás symbolem lásky a přátelství,“ zdůvodnila výběr stromu místostarostka Orlové Bc. Naděžda Kubalová.

Strom měl být původně vysázen za účasti Rady seniorů Orlová a Výboru klubu důchodců Námestovo. Slovenští senioři však s ohledem na opětovně zhoršující se epidemickou situaci nemohli dorazit, a tak se aktivity zhostili Orlovští. Setkání zpříjemnili také žáci 9. třídy ze základní školy Mládí, kteří přednesli několik tematických básní.

Tím však setkání neskončilo. „Senioři se přesunuli na travnatou plochu, kde se společně pustili do nácviku kroketu. Kroketové sady, zakoupené v rámci projektu přeshraniční spolupráce, budou putovat mezi kluby, aby se jejich členové pravidelným trénováním zdokonalovali pro turnaj, který budeme chtít v příštím roce zrealizovat se slovenskými seniory z Námestova,“ dodala koordinátorka sociálních služeb Mgr. Jiřina Lízalová.

Chladnější, ale slunečná část odpoledne byla příjemně vyplněna a smích a radost ze společného setkání a nácviku kroketu všechny zahřála. Setkání bylo 4. aktivitou realizovanou v rámci projektu Region Bílé Karpaty – Fond malých projektů programu Interreg V-A Slovenská republika – Česká republika 2014-2020.


Datum zveřejnění/aktualizace: 27.10.2021

Zpět na výpis