MY NABÍZELI - ONI ZATÍM NECHTĚLI


V tomto týdnu se na Lékařské fakultě v Olomouci konala Burza zaměstnavatelů, které jsme se díky upozornění doc. MUDr. Chwajola, zúčastnili i my, jako úřad. Ne proto, že bychom chtěli na úřadě zaměstnat stomatologa nebo pediatra, ale proto, abychom pomohli našim spoluobčanům vyřešit tíživou situaci s nedostatkem lékařů.

Při prvním rozhlédnutí po prostoru haly bylo zřejmé, že lékaře hledají všichni. Hlavně nemocnice, od karvinské, přes ostravskou, vsetínskou, jihlavskou, pražskou, hořovickou... Setkali se zde lidé napříč republikou, s jediným cílem, posílit své týmy zdravotníků, lékařů, fyzioterapeutů.

Všichni jsme rozdávali letáčky, někteří přidali drobnosti, propagační materiály … Zněla čeština, ale také angličtina. Nabízely se benefity, ale mám pocit, že ani personalistům se nábor nedařil. Naše očekávání také nebylo naplněno. Medici sice procházeli a prohlíželi si se zájmem nabízené tiskoviny, ale pro práci v našem regionu se zatím nerozhodli.

A tak se musíme zamyslet, proč je tento problém tak hluboký? Co dělal stát a zdravotní pojišťovny proto, aby situaci řešili ku prospěchu lidí? Kde je chyba? Komu ten stav vyhovuje? Jak se mají rozvíjet města a vesnice, když v nich chybí základní zdravotní péče? Je chyba ve školství a v legislativě? Nechci se moc dívat do let minulých, ale posuďte sami!

Bc. Naděžda Kubalová, místostarostka 


Datum zveřejnění/aktualizace: 13.10.2021

Zpět na výpis