KNIHOVNA OSLAVILA 100. VÝROČÍ NEJEN VÝSTAVOU

Dne 17. února 1921 v 18 hodin byla v Orlové otevřena Veřejná obecní knihovna. Letos v únoru tedy uplynulo století od doby, kdy mají občané města k dispozici knihovnu se všemi funkcemi, které kdy tato instituce plnila a plní. Z důvodu pandemické situace se oslava výročí nemohla uskutečnit zkraje roku, nicméně Týden knihoven, který právě probíhá, se ukázal jako vhodná alternativa.

Ve středu 6. října dopoledne se v knihovně sešli její současní i bývalí zaměstnanci a nejvěrnější čtenáři, aby si všichni společně připomněli ty nejvýznamnější milníky. Nejedna slzička přitom ukápla. Kromě zajímavé prezentace zpestřil program pěvecký soubor Havířovské babky.

Slavnostní den vyvrcholil vernisáží výstavy s názvem Vnitřní moudrost poznání. Až do 2. listopadu jsou v knihovně k vidění díla umělecké skupiny Stir up, která sdružuje výtvarné umělce ovlivněné surrealismem. Vernisáže se osobně zúčastnili dva členové této skupiny, a to fotograf a sochař Lubomír Kerndl a malíř a grafik Ondřej Vorel. O hudební doprovod se postarali nadaní sourozenci Magdaléna a Štefan Novotní.

Závěrem je potřeba říct, že moderní knihovna, kterou ta naše orlovská bezpochyby je, už svým návštěvníkům neposkytuje pouze služby spojené s knihami či periodiky, ale nabízí i další datové nosiče jako CD, audioknihy, e-knihy, včetně čteček, zvukové knihy pro nevidomé aj. Samozřejmostí je přístup na internet jak na stolních počítačích, tak prostřednictvím bezplatného wifi připojení, studovna, meziknihovní výpůjční služba a návratový box. Pro rodiny s dětmi jsou k dispozici tematické kufříky včetně Albi tužky, deskové hry, lekotéka, tj. půjčovna dřevěných hraček na procvičování jemné motoriky, logického myšlení a tvořivosti. V orlovské knihovně vám dnes půjčí i deštník nebo dioptrické brýle.

Knihovna pořádá také nepřeberné množství akcí pro všechny generace. Z těch pravidelných jsou to Akademie třetího věku, včetně virtuální A3V, trénování paměti a mozkových závitů, setkávání u ručních prací, knižní novinky, cestopisné přednášky, besedy s autory, setkávání seniorů, prodej vyřazených knih, klub pisálků, pasování čtenářů aj. Od roku 2005 je součástí knihovny městské informační centrum a od 31. ledna 2020 zde najdeme Senior Point, tj. kontaktní místo pro seniory.

Chcete se o knihovně dozvědět více? Stavte se pro Výroční noviny, nebo navštivte web www.knihovna-orlova.cz!


Datum zveřejnění/aktualizace: 8.10.2021

Zpět na výpis