NEDĚLE VE ZNAMENÍ POHYBU ZA ZDRAVÍM

Nádherný slunečný den, skvělá atmosféra, hezký lesopark, vynikající organizace a spousta lidí, kteří si přišli zpříjemnit volný den a udělat něco pro své zdraví. Co víc si přát!

 

„V neděli 12. září proběhla od 14 hodin v prostoru letního kina v Orlové celoměstská akce "Pohybem za zdravím". Jako každý rok si účastníci mohli vybrat jednu ze tří tratí - běh na 6 kilometrů, chůzi na 2 km a cyklojízdu na 9,3 km,“ vysvětluje Bc. Tomáš Siekiera z úseku sportu, dotací a zdravého města a dodává: „V letošním roce jsme ve spolupráci s organizátory GRACIA ČEZ-EDĚ přidali i závod GRACIE junior ve třech kategoriích.“

A tak se na start zábavného závodu GRACIA ORLOVÁ junior postavily orlovské cyklistické naděje ve třech kategoriích 3 až 5 let, 6 až 8 let a 9 až 12 let. Čekala je kilometrová trať po stezkách našeho krásného lesoparku. Každý z pětatřiceti dětských účastníků si odnesl pěknou medaili a vyhodnoceni byli tři nejlepší z každé kategorie.

Ani v jednom případě nešlo o rekordy, ale o účast, zábavu a trošku pohybu. „Celkový počet účastníků byl 273, z toho 60 cyklistů, 16 běžců, 197 chodců a 35 účastníků závodu juniorské GRACIE,“ konstatuje Tomáš Siekiera. Nutno dodat, že účast byla za poslední léta rekordní, i když mohla být ještě lepší.

„Je tak krásně,“ pochvalovala si pětašedesátiletá Jarka, která se na pěší trať vypravila s o deset let starším manželem. „Šli jsme pěkně pomalu, procházkou. Bylo to moc pěkné.“ S dcerou i vnučkou v kočárku se zúčastnila osmačtyřicetiletá Zdeňka. „Chlapi připravují doma grilování a my se šly projít. Musím pochválit organizátory, mají to pěkně připravené,“ uvedla Zdeňka. „Jen tak“ se na start dostavili dva kamarádi s koloběžkami. „My jsme o ničem nevěděli, přišli jsme náhodou. Chtěli jsme se po cestičkách lesoparku projet, ale když už jsme tu, tak se zúčastníme,“ smál se třináctiletý Kuba.

Nechyběl ani Orlovský dědek, tentokrát v podobě lázeňského šviháka na památečním velocipedu, s pestrobarevnou kyticí vpředu a s připnutým puntíkatým deštníčkem vzadu. „Ani letos jsem nemohl chybět. Letos nebudu běhat, ale pojedu na kole. Přece jen, už mi není dvacet,“ usmíval se muž, který se ve svém úctyhodném věku účastní řady sportovních akcí v rámci republiky. Jen tak dál, pane Lysku!

POHYB ZA ZDRAVÍM je akcí, která v našem městě plynule navázala na Běh Terryho Foxe. Připomeňme si, že Běh Terryho Foxe byl celosvětovou sportovní událostí, pořádanou na počest kanadského atleta Terryho Foxe, který onemocněl rakovinou, a byla mu amputována jedna noha. S umělou nohou běžel v roce 1980 takzvaný Maraton naděje – za 143 dnů uběhl 5 382 km přes celou Kanadu. Chtěl vybrat 25 miliónů amerických dolarů na výzkum léčby rakoviny. V srpnu 1981, krátce po smrti Terryho Foxe, uspořádal kanadský podnikatel Isadore Sharp, jehož čtvrtý syn též zemřel na rakovinu, první ročník Běhu Terryho Foxe, jehož výdělek věnoval na výzkum boje proti rakovině. V roce 2002 se již tato událost konala v 53 zemích světa.

Po roce 1989 se tento běh začal konat také v České republice. Do roku 2007 probíhal pod původním názvem, poté byl přejmenován na Běh naděje. Nadace Terryho Foxe v Torontu totiž neumožnila české straně akci dále pořádat, neboť zavedla pro mezinárodní běhy pravidla, kterým nebylo možné vyhovět, pořadatelé si měli mj. zajistit pojištění odpovědnosti za škody ve výši milionu kanadských dolarů (téměř 20 milionů korun).


Datum zveřejnění/aktualizace: 14.9.2021

Zpět na výpis