POLICIE SE ZAMĚŘILA NA CYKLISTY

V období příznivého počasí a s rostoucí oblibou cyklistiky každoročně dochází ke krádežím kol. Ta se dají snadno zpeněžit, a proto se často dostávají do hledáčku nenechavců. Své o tom ví jak policisté z orlovského obvodního oddělení, tak strážníci městské policie. Zkraje tohoto týdne se proto společně vydali do terénu a namátkově zkontrolovali přes dvě desítky cyklistů. Zejména ověřovali, zda se nepohybují na kradených kolech, což se u žádného z kontrolovaných cyklistů nepotvrdilo.

Dle policejních statistik dochází nejčastěji ke krádežím neuzamčených kol na veřejných prostranstvích. Zloději si ale troufnou i na kola uzamčená ve stojanech levnějšími lankovými zámky. Kola se v kteroukoliv denní dobu kradou i ze sklepů, garáží nebo balkónů. Nejčastější jsou krádeže kol na jaře a během letní sezóny.

Městská policie Orlová už léta nabízí občanům forenzní značení kol syntetickou DNA. Aplikované mikročipy usnadňují pátrání po ukradených kolech a zvyšují šanci na jejich nalezení. V letech 2014 až 2020 označili městští strážníci 942 předmětů (kol a kompenzačních pomůcek) v celkové hodnotě 11 371 468 korun.

Kola každopádně vždy dobře uzamykejte, ideálně je umístěte do cykloboxu nebo na místo, kam občas uvidíte. Vyplatí se také investice do kvalitního kovového uzamykacího systému. Cenné části vybavení kola jako tachometr, tašky, nářadí, nebo odnímatelná světla berte vždy s sebou.


Datum zveřejnění/aktualizace: 8.9.2021

Zpět na výpis