DĚTI SI Z TÁBORA ODNESLY VZPOMÍNKY A SPOUSTU ZÁŽITKŮ

Oddělení sociálně právní ochrany dětí Městského úřadu Orlová, zorganizovalo pro děti a mládež letní tábor v horském prostředí Beskyd. Děti byly ubytovány na chatě Hrádek, nad obcí Hrádek ve Slezsku. Okolní příroda je vhodná nejen k odpočinku, ale také ke sportovním a volnočasovým aktivitám.

Pobytu se zúčastnilo celkem 16 dětí ve věku od 6 do 15 let, které jsou v evidenci oddělení sociálně-právní ochrany dětí. Dětem byla zajištěna celodenní strava a pitný režim. Děti také musely dodržovat táborový režim, jako je ranní rozcvička, odpolední klid a večerka. Pro účastníky tábora byly na každý den připraveny vzdělávací, sportovní a volnočasové aktivity. Jako každoročně byla velká pozornost věnována preventivním aktivitám, umění spolupráce a komunikace ve skupině.

Děti na táboře navštívila Obecní policie z nedaleké Bystřice, která jim připravila odbornou přednášku o náplni své činnosti a seznámila je s pracovními prostředky a dalším vybavením, které při výkonu své práce využívá. Děti měly možnost seznámit se také s dopravní výchovou a pravidly silničního provozu, za spolupráce krajského koordinátora BESIP. Nabídku sportovních aktivit rozšířily služby, nabízené společností Fun Fabule, s.r.o., které byly zaměřeny na týmovou souhru a spolupráci. Dále se děti věnovaly procházkám po okolí, míčovým sportům, kdy je nejvíce zaujal florbal, fotbal a basketbal. Součástí programu byl také celodenní pěší výšlap na Grúň, Studeničné a Gírovou. Měly možnost trávit společné chvíle také u promítání filmů a pohádek, společných her, opékání párků a při koupání v bazénu.

V průběhu pobytu účastníky navštívila vedoucí odboru sociálního a zdravotního, která jim předala dárky a propagační předměty.

Tábor byl pozitivně hodnocen dětmi, jejich rodiči, ale také samotnými realizátory. Realizátoři vnímají volnočasové preventivní aktivity jako příležitost, jak nabídnout ohroženým dětem a dětem ze sociokulturně znevýhodněného prostředí možnost smysluplného trávení volného času. Děti si z tábora odnesly mnoho vzpomínek a zážitků ze společně strávených chvil.

Pracovníci oddělení sociálně-právní ochrany dětí tímto děkují všem participujícím subjektům a především Městské policii Orlová, jež poskytla na realizaci tábora finanční prostředky, určené na preventivní aktivity. Spolufinancování zajistil odbor sociální a zdravotní ze svého rozpočtu.

 


Datum zveřejnění/aktualizace: 5.9.2021

Zpět na výpis