ORLOVANÉ PUTOVALI PO HORNICKÝCH VLEČKÁCH

Přes osmdesát Orlovanů se v neděli vypravilo na cestu po hornických vlečkách z Havířova do Ostravy. Speciální vlak vyjel v půl jedné z vlakového nádraží v Havířově a zamířil si to na trasu Dolu ČSM Jih a Sever, Dále Karvinou Doly, Důl ČSA, Doubravu a orlovskou Žofinku, kde byla zastávka. Dále pokračoval na Josefovu jámu, což je budoucí ZOO Ostrava, na Zárubek, Ostravu střed a zpět do Havířova. Jízdenka byla pro účastníky zcela zdarma, byla hrazena z projektu Hornická Orlová na furt!

Je skvělé, že jsme díky projektu mohli zajistit pro více než 260 Orlovanů tento zajímavý výlet. Absolvovala jsem srpnovou jízdu po hornických vlečkách a musím říct, že bylo zajímavé poslouchat celou řadu bývalých horníků, kteří vzpomínali, co a kde v určitých místech stálo, kde byly dílny, kudy chodili do kantýny apod., přičemž dnes je v těch místech pusto a v lepším případě náletové dřeviny,“ podotkla místostarostka Bc. Naděžda Kubalová, která stojí za celou řadou takovýchto projektů, které jsou určeny veřejnosti. „Chtěla bych moc poděkovat odboru sociálnímu a zdravotnímu, zejména Mgr. Jiřině Lízalové za skvělou organizaci projektu a především za jeho zpracování,“ zdůraznila místostarostka.

Starší generace ví, jak těžký byl život horníků v našem regionu, kolik z nich přišlo v dolech o život, ale ne všichni jsme viděli šachty z druhé strany. Projížďka po hornických vlečkách byla opravdu zajímavá. Pro bývalé horníky to byla nostalgická vzpomínka, pro mladší generaci nový poznatek. Postupně zaniká něco, co pro tento region bylo typické.

„Moc se mi to líbilo, krásně jsem si zavzpomínal na dobu, jak jsem na šachtě dřel,“ konstatoval jeden z účastníků. Další chlapík po celou jízdu komentoval a s kolegy sdílel zážitky z let, které strávil na místních šachtách. „Já jsem se tu přistěhovala a o hornictví jsem toho moc nevěděla, manžel pracoval v ostravských hutích. Musím ale přiznat, že díky ostatním jsem se toho o práci na šachtě hodně dozvěděla. Byla to těžká práce a je asi moc smutné vidět, že už toho moc nezbylo,“ konstatovala jednasedmdesátiletá paní Bětka.

Další vlaky, které jsou taktéž pro Orlovany zdarma, jedou v neděli 5. a 12. září, sraz je ve 12:15 hodin na vlakovém nádraží v Havířově, vlak vyjíždí ve 12:30 hodin. Jízdenky, které byly k dispozici na MIC, už nejsou. Zájem občanů předčil očekávání a projekt už větší nákup vstupenek nedovolil.


Datum zveřejnění/aktualizace: 31.8.2021

Zpět na výpis