MOTOMED – A JAK TO DOPADLO?

 

Vzpomínáte na náš další příběh pomoci potřebným – Motomed nejen pro Kačku? Jednalo se o projekt, kdy jsme chtěli dopřát hendikepované dceři našeho trenéra alespoň nějaké pohybové aktivity. O tom, že se nám to společně s Nadací ČEZ povedlo, jsme vás už v minulých týdnech informovali. O bližší informace jsme požádali ředitele MSK Orlová MICHALA KOZÁKA:

  • Michale, můžeš ve zkratce popsat, o co se přesně v tomto případě jednalo?  

Jistě. Projekt s názvem Motomed pro Kačku, se zakládal na pomoci desetileté Kateřině, která je dcerou našeho trenéra v MSK Michala Křístka. Její hendikep jí nedovoluje prakticky žádný normální sport a pohyb jen velice ztížený. To vše dohromady ještě komplikuje i její psychický stav. Katka je však velká bojovnice, i když třeba nemá vždy náladu se smát, snaží se společně s rodinou čelit nepříjemnostem jejího života. A když můžeme pomoci, tak rádi pomůžeme. Dohodli jsme se získat pro ni cvičební pomůcku, která by jí nejen fyzicky pomohla, ale hlavně, na kterou by sama přistoupila a přitom by ji to bavilo, což není vůbec jednoduché.

  • Předpokládám, že cvičební pomůcka je právě již zmíněný Motomed. Co to vlastně je a kolik taková pomůcka stojí?

Ano, Motomed. Jedná se o přístroj, který je určen především na rehabilitaci a cvičení v domácím prostředí. My se rozhodli pro přístroj, na kterém se dají cvičit nejen nožky, ale také ruce rehabilitované osoby. Jednoduše je to takový rotoped na ruce i nohy, který má v sobě zabudovanou dosti složitou technologii, která umožňuje každodenní cvičení, sledování jednotlivých funkcí apod. A kolik stojí? Hodně. Úplně nový přístroj přes 200 tisíc Kč. My se však pro přístupnost a realizaci projektu rozhodli pro variantu repasovaného přístroje, který byl pořízen za 69 tisíc korun.

 

  • Jak jste získali finanční prostředky?

Ono to nebylo doslova o sehnání peněz. Díky Nadaci ČEZ a především aktivnímu přístupu Vladislava Sobola z ČEZu, za což mu všichni velice děkujeme, se nám podařilo dohodnout aktivaci projektu v aplikaci EPP – Pomáhej pohybem. Opět ve zkratce. Kdo chtěl podpořit projekt, musel si nainstalovat aplikaci do svého chytrého telefonu, předvést jakýkoli pohyb – běh, kolo, chůze apod. a následně za tento pohyb mu byly přiděleny body. Ty pak mohl připsat pod projekt, aby byl splněn potřebný počet bodů, a dosaženo cílové mety. Jakmile bylo dosaženo cíle, Nadace ČEZ poskytla finanční prostředky na zakoupení přístroje.

  • A jak vám šlo sbírání bodů?

Jelikož jsme projekt dobře připravili, chtěli jsme, aby vše bylo splněno co nejdříve. Proto jsme uspořádali první Běh Orlovou, kde jsme nabádali účastníky k podpoře projektu. A ono to vyšlo, a to hned prvním dnem. Lidi byli skvělí a už před zahájením dopoledního závodu byla prakticky polovina cíle splněna. Klobouk dolů před všemi rychlíky.

  • Takže se Kačka dočkala přístroje?

Bohudík ano. Udělali jsme takovou malou show k předávání. Celý nápad byl rodičů oddílu baseballu, takže jsme je nechali v rámci rodičovského utkání nastoupit a slavnostně jsme hromadně předali přístroj. Katka teď může cvičit, a snad jí to v její těžké rehabilitaci aspoň trošku pomůže.

  • Je výborné, že se opět podařila dobrá věc!

Jsem rád, že se to povedlo - od první myšlenky přes papírové vyřizování až k realizaci. Víte, kdysi mi bylo řečeno, že děláme velká gesta. Ano děláme, ale děláme je proto, abychom mohli někomu pomoci. Nikdy to není žádná legrace něco takového zrealizovat. Kdo si kdy vyzkoušel něco podobného ví, že za tím je spousta práce navíc, kterou dělat nemusíme, ale my ji dělat chceme. Protože víme, že na konci to někomu pomůže. Na závěr bych rád poděkoval svému skvělému týmu v MSK, který nikdy neváhá, a rád se v podobných akcích angažuje a pomůže. Snad se nám podaří další podobné projekty.

 


Datum zveřejnění/aktualizace: 23.8.2021

Zpět na výpis