MĚSTO ZAMEZILO BIVAKOVÁNÍ BEZDOMOVCŮ V LESE NA OKRUŽNÍ

Zástupci města ve spolupráci se strážníky městské policie zjednali nápravu v problematické lokalitě v ulici Okružní v Orlové-Lutyni, kde dokonce ve středu museli zasahovat také hasiči. Na častý hluk a otřesný nepořádek kolem stanu, který si bezdomovci postavili v lese nedaleko obytných domů a dětského hřiště, se v posledních dnech množily stížnosti lidí žijících v této lokalitě. Město proto rozhodlo o urychlené likvidaci tohoto místa. Přitvrdit hodlá také v centru města, kde chce výskyt bezdomovců omezit na minimum.

„O fyzickou likvidaci černé skládky, kterou osoby bez přístřeší vytvořily kolem svého příbytku, se postarali veřejně prospěšní pracovníci za asistence městské policie. Tato situace bohužel není ojedinělá, takže monitorujeme i další lokality, kde hodláme postupovat stejným způsobem. Rovněž uvítáme každé upozornění ze strany občanů, protože čím dříve takovou informaci máme, tím dříve dokážeme zasáhnout jak proti obtěžování občanů, tak proti rozšíření černé skládky, kterou pak město likviduje na své náklady,“ uvedl místostarosta Orlové Miroslav Koláček.

Na území města se nachází asi 10 lokalit, v nichž se víceméně pravidelně vyskytují bezdomovci. Těch se momentálně na území města nachází okolo 16. Všechny tyto osoby znají jak pracovníci z oddělení sociální práce odboru sociálního a zdravotního, tak městští strážníci.

„Při práci v terénu těmto lidem opakovaně nabízíme pomoc s řešením jejich nepříznivé životní situace, ať už jde o zajištění ubytování, vyřízení dokladů, možnost hygienického servisu, nebo potravinovou pomoc. Princip sociální práce je však založen na dobrovolnosti a spolupráci, takže k využití pomoci, kterou nabízíme, nemůžeme osoby bez přístřeší nutit a ani legislativa nám to neumožňuje,“ přiblížil práci oddělení sociální práce Bc. Tomáš Cieślar.

Kupící se problémy s bezdomovci samozřejmě monitoruje a řeší zejména městská policie, která je ve spojení se všemi zúčastněnými stranami. „Díky společným hlídkám s Policií ČR se k problémům s bezdomovci snažíme přistupovat ještě aktivněji než dříve, protože nám to není jedno a taky nám to vadí. Občané tak nyní mohou zaznamenat vyšší počet našich hlídek kolem hypermarketu. Stabilně budeme dohlížet na odpočinkovou zónu mezi knihovnou a bytovým družstvem a v oprávněných případech v mezích zákona zasahovat,“ řekl k situaci velitel městské policie Mgr. Roman Galia.

Městská policie se dohodla s vedením města, že místa, kde si bezdomovci vytváří zázemí k přežití, bude pravidelně likvidovat. Sociální pracovníci budou aktivně hledat náhradní prostory pro tyto typy občanů a rovněž Policie ČR se na tuto problematiku zaměří.

Problém s bezdomovci, kteří mnohdy narušují také noční klid, by mohla pomoct vyřešit nízkoprahová přechodná noclehárna. Ukončení bezdomovectví jako takového a prevence jeho vzniku je ale jednou z největších výzev sociálního systému, která vyžaduje společný postup státu, obcí a neziskových organizací.


Datum zveřejnění/aktualizace: 13.8.2021

Zpět na výpis