ORLOVŠTÍ SENIOŘI NAŠLI NOVÉ PŘÁTELE V NÁMESTOVĚ

Vřelého přijetí se dostalo pětačtyřicetičlenné orlovské výpravě, která ve středu 4. srpna zavítala do slovenského Námestova. Malebné okresní město na břehu Oravské přehrady, které je od loňska partnerským městem Orlové, navštívili zástupci města, Rady seniorů Orlová a členové orlovských klubů seniorů. Na úřadě je přivítali primátor Milan Hubík, přednosta Ing. Dušan Jendrašík a senioři z Jednoty důchodců Námestovo s předsedkyní Mgr. Máriou Adamčíkovou.

„Během setkání na úřadě byly slovenským přátelům předány dárky, které vytvořily naše seniorky, a to jutové panenky, veselé barevné ponožky, malované kraslice a perníková srdíčka. Byla představena obě partnerská města a jak naši, tak slovenští senioři pohovořili o tom, jakým činnostem se věnují. Poté probíhala vzájemná živá diskuze,“ přiblížila setkání koordinátorka sociálních služeb Mgr. Jiřina Lízalová.

Následovala prohlídka centra města, kterým provázel přednosta úřadu, a poté všichni společně poobědvali na stylovém ranči, kde byla k vidění různorodá zvířena od koní přes lamy a kozy až po drůbež. V odpoledních hodinách si účastníci užili jedinečnou výletní plavbu lodí po Oravské přehradě s krásným výhledem na Západní Tatry a Babí horu.

Zastávka na Slanickém ostrově umění umožnila účastníkům zhlédnout stálé expozice lidového umění ze sbírek Oravské galerie. Z pěti osad, které navždy zmizely pod vodou v roce 1953, se jako ostrov zachovalo pouze návrší s barokním kostelem a kalvárií, které kdysi tvořilo dominantu obce Slanica. Zpět se plulo kolem Ptačího ostrova, který je hnízdištěm různých druhů racků, kachen, rybáků a dalších ptáků.

Návštěva končila opět na ranči v příjemné atmosféře procházek a večeře, na kterou si většina účastníků zájezdu zvolila brynzové halušky. Po dni naplněném zážitky se autobus spokojených seniorů vracel zpět do Orlové. „Po cestě se už spřádaly plány na další společné setkání 18. září, kdy v Orlové přivítáme seniory z Námestova. Poznali jsme krásné prostředí a milé lidi, a to je ta nejlepší kombinace, abychom mohli spolupráci rozvíjet dál,“ dodala Mgr. Lízalová.

„Byl to krásný zájezd. Hrozně se nám tam líbilo. Moc děkujeme městu, že pro nás takový výlet uspořádalo, a těšíme se, až našim novým přátelům ukážeme Orlovou,“ shodli se orlovští senioři. A spokojený byl i starosta. „Mám z toho velmi dobrý pocit, protože jdeme přesně tím směrem, jakým si přejeme. Naší snahou je, aby se nepotkávali jen zástupci měst, ale především občané partnerských měst mezi sebou. To se nám daří také s polskými družebními městy díky aktivitám městského sportovního klubu a dalších organizací,“ řekl starosta Mgr. Miroslav Chlubna.

Zájezd do Námestova byl první společnou aktivitou v rámci projektu přeshraniční spolupráce „Spolupráce bez hranic“ – 5/FMP/11b – poskytovatel dotace: Region Bílé Karpaty – Fond malých projektů programu Interreg V-A Slovenská republika – Česká republika 2014-2020, který byl z důvodu pandemie zahájen až na počátku roku 2021.


Datum zveřejnění/aktualizace: 9.8.2021

Zpět na výpis