VANDALOVÉ PONIČILI FASÁDY JAZYKOVÉHO GYMNÁZIA

V minulých dnech zaznamenali městští úředníci v areálu základní školy Mládí a Gymnázia Jana Šabršuly další případ vandalismu, který je o to smutnější, že jej s největší pravděpodobností opět mají na svědomí teenageři a děti. Objektem „zábavy“ se tentokrát staly fasády soukromého jazykového gymnázia, jejichž rekonstrukce proběhla loni v létě a vyšla na několik milionů korun.

Na ani ne rok starých fasádách jsou díry, které zřejmě vznikly tak, že na ně vandalové házeli buď kameny, nebo i skleněné lahve, protože v místech poškození se nacházely střepy. Pozornosti vandalů neušly ani hromosvody na pavilonech gymnázia a také základní školy, po kterých se nejspíš někdo snažil vyšplhat na střechu, přičemž je vytrhl ze zdi. Rovněž nové dveře základní školy, kterými se vchází do šaten z venkovního hřiště, utrpěly ránu, snad kamenem, nebo i nohou, po které zůstaly poškozeny.

Škoda na jedné z poničených fasád byla vyčíslena na 130 tisíc korun bez daně. Škoda na druhé fasádě, která utrpěla více, zatím vyčíslena nebyla, ale bude nejspíš podobná. Nutné opravy budou pravděpodobně uhrazeny z pojištění.

Vandalismus, který není v tomto veřejně přístupném areálu s multifunkčním hřištěm ničím novým, vyšetřuje Policie ČR. Areál rovněž častěji procházejí strážníci městské policie a byla přijata i další bezpečnostní opatření. Sportoviště je v době prázdnin volné přístupné prakticky každý den a podle zaměstnanců obou školských zařízení se zde problémy se znuděnou mládeží řeší velmi často.

Apelujeme proto na všechny slušné lidi, aby nezůstávali k ničení městského či soukromého majetku lhostejní, a stanou-li se svědky vandalismu, aby tuto událost nahlásili na úřad nebo městské policii.


Datum zveřejnění/aktualizace: 6.8.2021

Zpět na výpis