CO NA 18. JEDNÁNÍ ZM NEZAZNĚLO, ALE ZAZNÍT MĚLO

Stalo se již evergreenem, že na každém jednání zastupitelstva města přijde na přetřes problematika SMO, m. a. s.

Společnost existuje již 26 let a za tu dobu prokázala svou adaptibilitu na měnící se vnější prostředí, požadavky trhu a změny legislativy. Musí být vedena směrem, který bude přinášet jedinému akcionáři – Městu Orlová - přidanou hodnotu. Město si zároveň v ní udržuje určující vliv na zajištění činností, které jsou důležité pro jeho chod. Poslední dva roky bylo však pro vedení společnosti obtížné z hlediska prosperity. Byly a jsou aktivně řešeny snahy o úspory, které mají vliv na vylepšení hospodářského výsledku nebo slouží k eliminaci nepředvídatelných vnějších vlivů.

Významnou měrou pro příznivý vývoj z hlediska kvality, komplexnosti a spolehlivosti služeb a také příznivý vývoj hospodářského výsledku, bylo v loňském roce uzavření smluv s Městem Orlová, nově řešených v režimu vertikální spolupráce (cena musí být v místě a čase obvyklá). Jednalo se o smlouvy o poskytnutí služeb např. čištění komunikací, zajištění zimní údržby, zajištění komunálních služeb v rámci odpadového hospodářství, opravy výtluků, na čištění místních komunikací po zimě a smlouvu o poskytování služeb odchytu toulavých a opuštěných psů a provozování psího útulku. Kromě toho také došlo k aktualizaci dotačních smluv na krytý bazén a sportovní areály. Převážná většina činností má charakter služby pro veřejnost. 

Na procesu přípravy a realizace těchto smluv se podílela pracovní skupina tvořená zástupci města i společnosti, která odvedla poctivou práci. To, co na posledním jednání zastupitelstva nezaznělo, ale zaznít mělo, je ocenění korektního přístupu jediného akcionáře, rady města, který svým rozhodnutím po více než dvou desetiletích aktualizoval smlouvy nejen o inflační doložku. Jistě to přispěje ke stabilitě společnosti a naší spokojenosti s veřejnými službami města.

 

Ing. Miroslava Šromková

zastupitelka


Datum zveřejnění/aktualizace: 25.6.2021

Zpět na výpis