ORLOVÁ HOSTILA UNIKÁTNÍ WORKSHOP POHO 3C

Program POHO 2030 pokračuje. Z odpadních materiálů vzniknou nové mobiliáře a relaxační oblasti.

Jak jsme již avizovali dříve, program POHO 2030 se zaměřuje na transformaci pohornické krajiny mezi Karvinou, Havířovem a Orlovou. Program se zaměřuje na přípravu infrastruktury a dalších atraktivních míst v krajině, která budou mít vlastní mobiliář a další prvky pro návštěvníky. Hlavním tématem je udržitelný rozvoj, a proto se organizátoři rozhodli vše spojit a uspořádat workshop POHO 3C.

„Chceme, aby pohornická krajina měla svou unikátní tvář, potřebujeme více zapojit kreativní lidi i firmy, které zde mohou a chtějí něco aktivně změnit. Workshop je navíc příležitost pro vznik dalších zajímavých projektů v budoucnu,“ řekl vedoucí programu POHO 2030 Petr Birklen.

Workshop POHO 3C (construction, creative, cirkular) se konal v červnu na Radnici ve staré Orlové. Sešli se tam zástupci měst a obcí, kreativní firmy, architekti a návrháři. Akce se rovněž zúčastnily regionální firmy, které prezentovaly odpadní a inovativní materiál. Součástí byla i exkurze po pohornické krajině.

„Naše firma by mohla být inspirací pro ostatní výrobní firmy, jelikož se snažíme využívat odpadní teplo nebo dešťovou vodu v průmyslu, abychom nespotřebovávali pitnou vodu. Zpracováváme velké množství oceli, svitků a trubek a vzniká přitom množství odpadů, které by se dále mohlo využít,“ uvedl David Molin, technický ředitel firmy Kovona System.

Hlavním cílem workshopu bylo navrhnout mobiliáře, rozcestníky, cyklostezky a osvětlení z odpadních a inovativních materiálů. Navržené prvky se pak umístí na strategických místech v pohornické krajině. „Jsme rádi, že jsme mohli využít těchto prostor pro první setkání týmů, které budou rozvíjet témata cirkulární ekonomiky, využívání surovin nebo odpadů místních firem. Snahou je oživení nevyužitých oblastí, důlních areálů a celkově krajiny zasažené těžbou,“ přiblížil projekt POHO 2030 jeho manažer Jiří Staš.

Na zpracování svých návrhů mají účastníci čas do 25. června. Po uplynutí této doby se sejdou na zámku Fryštát v Karviné, kde budou výsledné návrhy prezentovat. „Následně bude naším cílem návrhy realizovat a umístit na určených místech,“ dodává Jan Tabášek, marketingový manažer krajské firmy Moravskoslezské Investice a Development.

Text: Sandra Štrejlová
Foto: Monika Ociepková


Datum zveřejnění/aktualizace: 18.6.2021

Zpět na výpis