MARIE KONKOLOVÁ Z VESNY OSLAVILA 101. NAROZENINY

Nádherných 101 let oslavila v těchto dnech stále energická Marie KONKOLOVÁ, která tráví podzim svého života v domově seniorů Vesna v Orlové-Lutyni.

Paní Marušku jsme navštívili v jejím pokoji, kde má svou postel, stůl, skříňky a televizi s velkou obrazovkou. Sotva pečovatelka zaklepala na dveře, tak vešla. A co jsme za jejími zády uviděli? Pěknou ženu s bystrýma očima, která se dívala do malého zrcátka v levé ruce a pravou rukou si upravovala vlasy. I ve svých 101 letech chtěla být upravená a elegantní.

Paní Konkolová prožila většinu svého života v domečku v sousední Doubravě. Pocházela ze sedmi dětí a rodiče se měli co otáčet, aby uživili tak velkou rodinu. „Měli jsme ale krávy, pěstovali brambory, chovali drůbež… a bylo celkem jedno, co maminka uvařila. Snědli jsme všechno. Jako dítě jsem často pásla krávy a starala se o dobytek,“ vzpomíná na své dětství.

Později se vyučila švadlenou a začala šít pro celou rodinu. „Moc mě to bavilo a navíc, člověk ušetřil,“ usmívá se a dodává: Teď už jenom „štrikuju“, ale dříve jsem i vyšívala a háčkovala. Pletla bych i svetry, ale to už nikdo nechce, prý si raději koupí. A tak štrikuju fusekle…“

Pečovatelka Kateřina Gylaníková podotýká: „Paní Maruška tento týden uštrikovala čtvery ponožky.“ Na náš dotaz, komu byly určeny, jsme se dozvěděli, že tentokrát vnučce a sestřičkám. Fusekle se přece vždycky hodí!

Každé ráno sleduje paní Marie mši v televizi. „Je to takový každodenní rituál,“ podotýká pečovatelka. Netrvá dlouho, jenom půlhodinku. Pak se projde po pokoji a je připravena posnídat. „V jídle si opravdu nevybírá. Je to neuvěřitelně skromná, hodná a slušná žena,“ zdůrazňuje Kateřina Gylaníková. A co především, paní Marie ráda vtipkuje. „Hned zrána je veselá a snaží se nás rozesmát. Je radost o takového člověka pečovat.“ Slova Kateřiny potvrdila oslavenkyně při našem odchodu, kdy nám vyprávěla vtip, kterému jsme se společně zasmáli.

„Paní Konkolová oslavila vloni krásnou stovku. Už ta byla mimořádná. Tehdy jsme jí uspořádali nádherné posezení i s hudbou, kterou zajistilo město. Letošní 101. narozeniny proběhly v komornějším duchu, ale ty příští, budou opět ve větším. Přeji naší oslavenkyni hlavně hodně zdraví, aby tady byla spokojená a všichni se o ni s láskou a péčí starali,“ uvedl ředitel Vesny Ing. Vít Macháček.

Mezi gratulanty nechyběli ani místostarostové Orlové Naděžda Kubalová s Miroslavem Koláčkem a Dáša Murycová, starostka sousední Doubravy, kde Marie Konkolová léta žila. „Chtěla bych paní Konkolové popřát hodně štěstí a pevné zdraví, aby měla stále úsměv na tváři, smysl pro humor a radost z každého pohodově prožitého dne. A za rok se budu těšit na příjemné setkání a popovídání si se spokojenou, již 102 letou ženou,“ konstatovala orlovská místostarostka Naděžda Kubalová. Doubravská starostka zdůraznila, že má obrovskou radost z místní rodačky, která se dožívá tak krásného věku a přeje jí hlavně hodně zdraví. „Lidé v obci na paní Konkolovou stále myslí, chybí jim její úsměv a dobrá nálada a všichni se připojují ke gratulantům,“ uzavřela Dáša Murycová.

Co k tomu dodat? Snad jen to, že málokdo má to štěstí, že oslaví tak krásné narozeniny, stejně tak se málokdy vidí, že takovýto oslavenec je v tak úžasné formě. Paní Konkolové bychom klidně mohli ubrat třicet let. Vypadá naprosto skvěle, je veselá a naprosto pohodová. Dokonce nám ukázala, jak „štrikuje“ se čtyřmi jehlicemi. I my se tedy připojujeme ke gratulantům a přejeme hlavně hodně zdraví a „uštrikovaných fuseklí“!


Datum zveřejnění/aktualizace: 14.6.2021

Zpět na výpis