KVŮLI CHLADNĚJŠÍHO POČASÍ BYLY DODÁVKY TEPLA VYŠŠÍ

S květnem skončila na severu Moravy topná sezóna. Dodávky tepla od ČEZ Teplárenské byly v sezóně 2020/2021 o 7,3 % vyšší než v minulém období, a to především proto, že duben s průměrnou denní teplotou 5,7°C byl nejchladnější v 21. století. Poměrně chladný byl pak i květen.

ČEZ Teplárenská dodává do Orlové teplo a teplou vodu z Elektrárny Dětmarovice. Na centrální zásobování teplem je napojeno přes 8 800 orlovských domácností.

„Výhodou centrálních dodávek je kromě předání kompletní zodpovědnosti na zajištění tepelné pohody na dodavatele tepla také minimalizace ekologické zátěže regionu. Díky investicím Skupiny ČEZ vypouští Elektrárna Dětmarovice do ovzduší minimum škodlivých látek a splňuje nejpřísnější evropské normy,“ uvedl mluvčí Skupiny ČEZ Vladislav Sobol.

Topná sezóna trvá vždy od 1. září do 31. května. Pravidelná dodávka tepla se zahájí, pokud průměrná denní teplota v lokalitě poklesne pod 13°C ve dvou po sobě jdoucích dnech a podle vývoje počasí nelze očekávat zvýšení teploty nad 13°C ani v následujícím dni.

V současné době se na severu Moravy zaměstnanci ČEZ Teplárenské připravují na pravidelné letní odstávky. Jejich smyslem je kontrola teplárenského zařízení před novou topnou sezónou.

V praxi to znamená, že probíhají opravy, revize a údržba, diagnostika technického stavu horkovodů, kontroly výměníkových stanic, případně výměny dosluhujících prvků na potrubí.


Datum zveřejnění/aktualizace: 7.6.2021

Zpět na výpis