OD ČERVNA LZE O ŘIDIČÁK ŽÁDAT ELEKTRONICKY

Od 1. června lze podat žádost o řidičský průkaz také elektronicky, a to po přihlášení do Portálu občana na https://obcan.portal.gov.cz/prihlaseni.

Přihlásit se můžete například prostřednictvím bankovní identity, tuto možnost nabízejí třeba Česká spořitelna, ČSOB, Air Bank, Moneta a Komerční banka. K přihlášení do Portálu občana lze využít i NIA ID nebo Mobilní klíč eGovernmentu.

Další podmínkou je mít v Portálu občana připojenou datovou schránku fyzické osoby, jejíž zřízení je bezplatné a lze o něj zažádat online na www.datoveschranky.info.

Vyplnění elektronického žádosti o ŘP zabere pár minut, protože formulář bude předvyplněn údaji z Centrálního registru řidičů. Vy si jen vyberete úřad ORP, na kterém si chcete nový ŘP vyzvednout. Systém si automaticky najde i nejnovější digitalizovaný obraz podpisu z posledního ŘP a fotografii ze státních registrů.

Musíte ale potvrdit, že fotka se shoduje s vaší současnou podobou. Pokud není aktuální, pak musíte jít na úřad ORP, kde si vás vyfotí, a žádost vyřídit osobně.

Nový ŘP bude hotový do 20 dnů od podání žádosti a vyzvednout si jej musíte osobně na úřadě, který jste si vybrali. Na základě plné moci vám ho může vyzvednout i někdo z rodiny, přítel apod.

Při převzetí nového průkazu musíte odevzdat neplatný průkaz.

Z důvodu změny příjmení nebo ztráty zatím nelze o nový ŘP zažádat elektronicky. Stejně tak není možné žádat elektronicky o expresní výměnu do 5 pracovních dnů.

Podrobný postup elektronického podání žádosti o řidičský průkaz najdete v příloze pod tímto článkem.



Připojené dokumenty:

Elektronické podání žádosti o řidičský průkaz PDF [420.9KB] 31.5.2021

Datum zveřejnění/aktualizace: 31.5.2021

Zpět na výpis