KVALITA PITNÉ VODY V NAŠEM KRAJI JE VÝBORNÁ

Kvalita pitné vody v našem okrese a dalších oblastech, které zásobují Severomoravské vodovody a kanalizace Ostrava, je jednou z nejlepších v republice. V 95 % se jedná o velice kvalitní, slabě mineralizovanou, měkkou povrchovou vodu původem z údolních nádrží v Beskydech a Jeseníkách, která je moderním způsobem upravována v provozech v Podhradí, Nové Vsi u Frýdlantu a Vyšních Lhotách.

„Kontrola kvality vody ve vodárenském procesu v SmVaK Ostrava začíná v těchto centrálních úpravnách hned při přítoku surové vody z údolních nádrží, a to pro někoho možná trochu překvapivě. Zajišťují ji pstruzi, siveni a podobné typy ryb citlivé na kvalitu vody a přítomnost ropných, toxických nebo jiných látek. V případě, že by ryby v akváriu zareagovaly, začaly hromadně umírat, obsluha provozu okamžitě přijímá potřebná opatření,“ říká ředitel Ostravského oblastního vodovodu Jiří Komínek.

Kvalita se kontroluje v průběhu celého procesu výroby a úpravy vody v centrálních zdrojích, ve vodojemech, kde se pitná voda shromažďuje, ve vodovodním potrubí i přímo u spotřebitele, kterému teče voda z kohoutku.

„Místa u spotřebitelů jsou vybírána náhodně a pravidelně se obměňují, aby byl náš zásah co nejširší. Velmi často souvisí stížnosti na kvalitu, barvu nebo chuť pitné vody spíše s rozvody v domech a bytech, než s tím, jaká voda k dané nemovitosti přiteče,“ vysvětluje generální ředitel SmVaK Ostrava Anatol Pšenička.

Na kontrolu kvality pitné vody SmVaK ročně vynakládá zhruba 18 milionů korun. Díky zdrojům v podobě údolních nádrží Slezská Harta – Kružberk, Šance a Morávka, které se nacházejí v horských oblastech s minimálním dosahem zemědělské činnosti, nemusí SmVaK řešit problémy v podobě přítomnosti pesticidů a jejich metabolitů v pitné vodě jako důsledek lidské činnosti.

„Česká republika patří mezi země s vysokou kvalitou pitné vody a s dobře fungujícím systémem kontroly kvality vody z vodovodu pro veřejnou potřebu. Často se v souvislosti se způsobem distribuce a užíváním pitné vody hovoří o ͵vodním blahobytuʹ, kdy si můžeme dovolit distribuovat do domácností a průmyslových podniků vodu v kvalitě pitné vody a užívat ji i k dalším účelům nepřetržitě 24 hodin denně a 7 dní v týdnu,“ uvádí ve své nejnovější situační zprávě ke kvalitě pitné vody Sdružení oboru vodovodů a kanalizací ČR.


Datum zveřejnění/aktualizace: 27.5.2021

Zpět na výpis