MALÉ TOKY HROZÍ POVODNĚMI TAKÉ V ORLOVÉ

Během posledního týdne spadlo na území Moravskoslezského a části Olomouckého kraje tolik srážek, že došlo k plnému nasycení půdního horizontu. Během dnešního dne se potvrdila předpověď Českého hydrometeorologického ústavu v podobě vytrvalého deště, který bude doznívat až do zítřka. Na území Ostravsko-karvinské pánve, Moravskoslezských a Slezských Beskyd hrozí na malých tocích až 3. povodňový stupeň.

V Orlové nyní platí pohotovost s 2. stupněm povodňové aktivity v některých říčních profilech. Voda v tocích se může vylévat z břehů do okolní krajiny. V důsledku zvýšeného odtoku vody důsledku hrozí snížení stability stromů v podmáčené půdě, v některých místech může voda přetékat přes komunikace a hrozí aquaplaning. Rovněž může dojít k zaplavení nemovitostí podél drobných vodních toků.

ČHMÚ doporučuje sledovat vývoj situace a její prognózu. Uposlechnout pokynů povodňových orgánů, policie a hasičů. Zabezpečit svůj majetek a připravit se na možnost vzniku povodně. Vyvarovat se koupání, plavání, jízdy lodí a jiných aktivit v korytě toku a jeho bezprostředním okolí. Nevstupovat a nevjíždět do proudící vody a zatopených míst a omezit pohyb v podmáčených oblastech, kde hrozí pády stromů.

Na větších vodních toků se předpokládá 1., případně 2. stupeň povodňové aktivity a vybřežení nehrozí. Významné vodní nádrže plní bezpečně svou funkci a výraznější zvyšování odtoku z nich se nepředpokládá.

Zdroj: ČHMÚ, HZS MSK
Foto: Zimovůdka


Datum zveřejnění/aktualizace: 17.5.2021

Zpět na výpis